De Kenners

De Bock: 'Het Eurostadion is het verhaal van tien kleine negertjes'

Filip De Rycke
© BRUZZ
07/12/2018
Ook in:
nl fr

Een voetbalstadion bouwen in Brussel. Iemand met dergelijke plannen moet over tijd, geld en stalen zenuwen beschikken. Vraag dat maar aan de bezielers van het Eurostadion. In zijn boek Dossier Stadion vertelt journalist Willem De Bock welke lijdensweg je moet afleggen als stadionbouwer. Een groot deel van zijn boek gaat over dat Eurostadion.

cover_boek_dossier_stadion

"Dossier Stadion" van Willem De Block

Het project van het nationale stadion, het Eurostadion, op parking C zag er op papier goed uit. Alle Belgische beleidsniveaus waren mee. RSCA zou het stadion delen met de Rode Duivels. De voetbalbond was helemaal mee in het verhaal. En ook de UEFA, dat Brussel zelfs de openingsmatch van het EK2020 gunde. En bovendien zou de bouw de overheid niets kosten. Met dank aan Ghelamco dat ook al de gelijknamige arena in Gent bouwde.

Maar na de verkiezingen van 2014 veranderen de machtsverhoudingen. Een groot deel van de mensen dat het project aanvankelijk steunde, verdwijnen of veranderen van post. En zo keert het tij voor het stadion op parking C. Een voor een vielen de voorstanders van het Eurostadion af.

Voor z'n boek is Willem De Bock met zowat iedereen gaan praten. Dat stelt hem in staat om een gedetailleerd relaas neer te pennen van het stadiondebacle. Een boeiend verhaal dat niets aan duidelijkheid overlaat. Het boek beschrijft hoe regeltjes, eigenbelang en "oude politiek" het (voorlopig ?) einde van het stadion hebben betekend.

"Dossier Stadion" is uitgegeven bij Lannoo en kwam tot stand danzij het Pascal Decroosfonds.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , De Kenners , Brussel , Analyse , Eurostadion , Eurostadion , Parking C , euro2020 , Ghelamco , willem de bock

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni