Interview

Ex-gedetineerde: 'Gebrek aan cipiers nefast voor welzijn van gevangenen'

Rojin Ferho
© BRUZZ
11/01/2023

Naar aanleiding van de stakingen in de Brusselse gevangenissen kon BRUZZ spreken met een ex-gedetineerde die zijn tijd uitzat in Sint-Gillis. "Door een gebrek aan personeel moeten cipiers soms kiezen: ofwel gaan wandelen met de gevangenen, ofwel hen laten douchen. Maar niet beide."

Al sinds tien uur dinsdagavond zijn de Belgische en dus ook de Brusselse cipiers in staking. Ze leggen de hele dag het werk neer, omdat ze een hoger loon eisen en een beter personeelsbeleid. Dat laatste treft ook de gevangenen zelf: want hoe meer cipiers, hoe beter de levensomstandigheden in de gevangenissen.

Dat zegt een ex-gedetineerde tegen BRUZZ. Hij zat drie maanden in voorlopige hechtenis in Sint-Gillis en kwam recent vrij. De man, die anoniem zijn verhaal doet, verblijft momenteel in een opvangtehuis in Brussel, waar hij psychologisch wordt begeleid.

"Door een gebrek aan personeel moeten cipiers soms kiezen: ofwel gaan wandelen met de gevangenen, ofwel hen laten douchen. Maar niet beide", zegt hij. "De enige ontspanning die je krijgt, is naar de ziekenboeg gaan."

Het leven in de gevangenis is sowieso moeilijk, zegt hij nog, dus als de weinige momenten van vrijheid dan nog eens wegvallen, kan het heel zwaar worden. "Ik zag mensen zichzelf iets aandoen. Dat is horror. Ik wens het mijn ergste vijand niet toe. Dus neen, ik geloof niet dat gevangenissen mensen beter maken, integendeel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , brusselse gevangenissen , gevangenis Sint-Gillis , staking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni