1000 kaarsjes op voetbalveld Schaarbeek Crossing in strijd tegen ontbossing

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 16 december 2020

WWF, Bos+ en Greenpeace hebben woensdagochtend het voetbalveld van Crossing Schaarbeek doen oplichten met bijna duizend lichtjes, als symbool voor de ontbossing in tropische gebieden. Federaal minister voor Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi (Ecolo) was aanwezig om 87.000 Belgische handtekeningen van de campagne Together4Forests te ontvangen.

De actie van de drie milieuorganisaties kadert in de recente openbare raadpleging die de Europese Commissie hield rond een wet die het op de markt brengen van producten die verantwoordelijk zijn voor ontbossing, verbiedt. Europa is namelijk zelf verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de ontbossing, wegens de grote vraag naar producten zoals rundvlees, sojabonen, palmolie, koffie of cacao.

Om de eisen rond deze wet kracht bij te zetten, verzamelde de campagne Together4Forests handtekeningen van bijna 1,2 miljoen Europese burgers, waaronder 87.000 Belgen. Op het voetbalveld van Crossing Schaarbeek mocht minister Khattabi woensdagochtend de handtekeningen in ontvangst nemen. En daarbij werd ze symbolisch omringd door bijna duizend lichtjes die de milieuorganisaties in de vroege ochtend hadden neergeplant.

De petitie moet federale en regionale regeringen aanmoedigen om de toekomstige Europese wet voor de bescherming van natuurlijke habitats, die naar verwachting volgend jaar zal verschijnen, te ondersteunen. "De uitdaging van de ontbossing is groter dan enkel de strijd tegen illegale ontbossing. We moeten in partnerschap werken met de landen waar deze ontbossing gebeurt", stelt minister Khattabi. De milieuorganisaties gaan de komende dagen ook nog langs bij de bevoegde Vlaamse en Waalse ministers Zuhal Demir (N-VA) en CĂ©line Tellier (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?