Filmklassieker 'Manneken Pis' te zien in Flagey: 'De stad is na 24 jaar niet veranderd'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 17 april 2019

Een bijzondere heruitgave van een klassieker uit 1995 die zich afspeelt in Brussel, is te zien in Flagey. De film Manneken Pis is een memorabel liefdesverhaal, dat zich grotendeels afspeelt op de tram, tussen een extraverte trambestuurster en een jonge nieuwe Brusselaar. Cinematek restaureerde de film en doet hem vanaf vanavond dus weer blinken in Flagey. Regisseur Frank Van Passel zet zich nog eens op de tram om te praten over zijn Manneken Pis.

De restauratie van Manneken Pis was een uitdaging. Er bestond enkel nog een aangetaste kopie van de film, omdat er destijds wegens een beperkt budget maar een vijftal kopijen zijn gemaakt. "En één van die kopijen is dan nog eens gestolen op een filmfestival in China", lacht regisseur Van Passel. "Gelukkig heeft Cinematek nu prachtig werk geleverd met de restauratie."

Volgens Van Passel is Brussel 24 jaar na de release van Manneken Pis amper veranderd. "Het is en blijft een kosmopolitische stad, maar je kan nog steeds op elke plek in Brussel iets nieuws ontdekken. Het maakt niet uit hoe goed je deze stad kent."

Voor de volledige speellijst van de film deze maand kan je terecht op de website van Flagey.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?