Sans-papiers protesteren in Brussel tegen regularisatie op grond van werk

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 19 februari 2020

Tientallen leden van het collectief "Slachtoffer van de regularisatie 2009" hebben woensdag aan de metrohalte Kunst-Wet in Brussel geprotesteerd tegen de regularisatie op grond van werk. De arbeiders zonder papieren voelen zich uitgebuit en eisen een gesprek met premier Sophie Wilmès (MR). Op 3 maart zal het collectief door haar kabinet ontvangen worden.

Het collectief vraagt een duurzame en rechtvaardig oplossing voor alle mensen zonder papieren en eist daarom dat de regularisatie op grond van werk, die op 19 juli 2009 in werking trad, wordt afgeschaft. "Deze regularisatiecriteria zijn slecht uitgewerkt en vooral het verkrijgen van een arbeidskaart B bij de bevoegde overheden vormt een probleem", stelt Mounir, lid van het collectief.

De voorwaarden van het besluit uit 2009 zijn onder meer dat de aanvragers sinds 31 maart 2007 een ononderbroken verblijf in België moeten hebben en één of verschillende arbeidscontracten moeten hebben, hetzij van onbepaalde duur hetzij van bepaalde duur van minstens één jaar.

Ontmoeting met premier op 3 maart

De procedure om de arbeidskaart B te verkrijgen zou bovendien veel te complex zijn. "De restrictieve basisvoorwaarden hebben een heel deel van de mensen uitgesloten. Daarnaast hebben de complexiteit en de duur van de procedure ertoe geleid dat veel aanvragen zijn mislukt", zegt Mounir.

Het collectief eist een ontmoeting met premier Wilmès om de kwestie aan te kaarten en de regularisatievoorwaarden te versoepelen. Op 3 maart worden ze ontvangen op het kabinet van de eerste minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?