Expo 'OpenDeuren' moet taboe over zelfdoding doorbreken

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 2 oktober 2019

De Zuilenzaal van het Vlaams Parlement wordt van 1 tot en met 8 oktober ingenomen door 'OpenDeuren', een tentoonstelling rond zelfdoding. Met dit initiatief ijvert vzw Tout Bien - Okidoki in het kader van zijn campagne 'Hey hoe gaat het?' voor preventie van zelfdoding bij jongeren.

Met 18 zelfdodingen op 10.000 mensen is België een van de trieste koplopers in Europa. Zo stappen er in ons land wekelijks 21 mensen uit het leven. Hoewel hier moeilijk een eenduidige verklaring voor te vinden is, blijkt wel dat Belgen niet snel naar buiten komen met hun problemen. Het is de missie van vzw Tout Bien - Okidoki om dat taboe te doorbreken.

Met een rondtrekkende tentoonstelling wil men werk maken van een samenleving waarin mensen opnieuw de deuren openzetten voor elkaar en soms elkaars psychiater zijn door simpelweg te praten.

"We moeten beseffen dat het leven niet altijd een pretje is. Het constante geluk is een illusie die we terugvinden op Instagram. Daar moet we vanaf. We moeten leren een beetje ongelukkig zijn", vertelt professor Dirk Dewachter.

Hij mocht samen met onder meer voorzitter van het Vlaams Parlement Wilfried Vandaele en meter van het project Barbara Sarafian de tentoonstelling openen. Kunstenaar Jean Ayawo Koumy creëerde voor de expo 'OpenDeuren' een labyrint met twaalf geschilderde deuren en 21 poppen, die symbool staan voor de mensen die zelfmoord plegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?