5 jaar BRUZZ

Short City: Wie of wat was Sainctelette?

Luana Difficile
© BRUZZ
21/04/2021

Niet alleen BRUZZ is deze week jarig, maar ook Big City! Al vijf jaar lang beantwoorden we jullie vragen over de stad. Ondertussen hebben we al meer dan 200 mysteries opgelost of uitgeklaard. Maar wat is er gebeurd met de ingestuurde vragen die onbeantwoord bleven? In deze verjaardagsweek doken we nog eens in de 2.000 ingestuurde vragen en kozen er vijf die het net niet haalden.

Elke dag beantwoorden we zo'n vraag, in het kort. Zo wordt Big City voor de gelegenheid even ‘Short City’!

"Wie of wat was Sainctelette?"

Het Saincteletteplein aan het kanaal is vernoemd naar Charles-Xavier Sainctelette, die eind 19de eeuw minister was van Openbare Werken in België.

Hij was onder andere degene die met het idee kwam om Brussel destijds van één station te voorzien voor het laden en lossen van vee. Dat idee lag mee aan de basis voor de uitbouw van Abattoir in Anderlecht, dat een treinstation kreeg voor het vervoer van de dieren.

Sainctelette was trouwens geen Brusselaar, maar kwam uit Bergen. Ook daar vind je plaatsnamen die verwijzen naar hemzelf of naar zijn zoon Henri, die Belgisch senator was.

5 jaar BRUZZ

Op 20 april 2021 blaast BRUZZ vijf kaarsjes uit. Op deze mooie verjaardag blikken we terug én vooruit op alle BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni