Buurtbewoners starten reddingsplan voor bomen Diksmuidelaan

NLS
© BRUZZ
28/02/2024

Buurtbewoners van de Diksmuidelaan stelden vast dat de bomen op die laan er niet al te best aan toe zijn. De aanwezige kasseien zorgen er namelijk voor dat het regenwater niet voldoende in de bodem dringt, met uitdroging tot gevolg. Daarom dienden ze een dossier in bij Brussel Mobiliteit in kader van een projectoproep rond ontharding. Om die kandidatuur kracht bij te zetten, lanceerden ze ook een petitie.

Vorige zomer constateerden de omwonenden de problemen met de bomen tijdens een buurtproject rond het onderhouden van de perkjes, in samenwerking met de Stad Brussel. "Door de warme temperaturen lieten ze een verdorde indruk na”, vertelt Thierry Dubois, lid van het buurtcomité.

In september zag Dubois ook dode stukken hout naar beneden vallen. "De groendienst van de Stad Brussel bevestigde bovendien dat het slecht gesteld was met de bomen. Terwijl de bomen op de Handelskaai, nochtans van dezelfde soort als hier, er wel mooi groen uitzagen."

Kasseien

Als oorzaak kijkt het buurtcomité naar de aanwezige kasseien. "Die zorgen ervoor dat het regenwater naar de riolering loopt, in plaats van door te dringen in de grond. En door de ingesloten perkjes komen de gevallen bladeren, die normaal dienen als voeding voor de bomen, niet op de aarde terecht maar op het beton."

Nu de zomers steeds warmer worden, besloot het buurtcomité actie te ondernemen om de bomen te redden. "Gisteren dienden we een dossier in bij Brussel Mobiliteit in kader van een projectoproep rond ontharding, ‘Bruxelles plante, Brussel plant!’. Volgens ons lijkt het ons beter om de kasseien te verwijderen, zodat er meer plaats vrijkomt voor de bomen."

2024-28-02-Bomen Diksmuidelaan 2

| De aangeduide kasseistenen zou het buurtcomité liever zien verdwijnen.

Petitie

Een ingreep die waarschijnlijk wat werkzaamheden zal vragen. “Gezien de andere werken in de buurt, zoals aan het kruispunt van Sainctelette, leek het ons een goed moment om het probleem nu onder de aandacht te brengen. Het verwijderen van de kasseien zou volgens experts trouwens economisch voordeliger zijn dan het verwijderen en vervangen van dode bomen.”

Het comité lanceerde ook een petitie. “Die is zeker niet bedoeld als klacht tegen het stadsbestuur”, zegt Dubois. “Als buurtvereniging onderhouden we goede banden met hen. Het doel is eerder om onze kandidatuur voor de projectoproep wat meer kracht bij te zetten.”

Ondertussen staat de teller op 473 handtekeningen. “Toch heel wat voor een lokaal initiatief. Veel buurtbewoners zijn dan ook bekommerd om de bomen.” Brussel Mobiliteit zal in mei de winnaars van de projectoproep bekendmaken. “En als we het niet halen, kunnen we nog steeds aankloppen bij de Stad Brussel”, besluit Dubois.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni