Derde metrostelplaats van MIVB klaar voor komst van nieuwe M7's

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 25 augustus 2021

Naast het metrostation Erasmus in Anderlecht heeft de MIVB woensdag haar derde metroremise voorgesteld. De gloednieuwe stelplaats Erasmus bevindt zich volledig ondergronds en is helemaal klaar om de nieuwe metrostellen van het type M7 te parkeren en te onderhouden.

In de metrodepots Delta in Oudergem en Jacques Brel, eveneens in Anderlecht kan de MIVB nu al onderdak bieden aan 66 metrostellen, maar de capaciteit voor de nieuwe M7-metrostellen ontbrak. Metrostelplaats Erasmus is daarvoor de oplossing en zal volledig gevuld worden met M7's.

Het depot is 900 meter lang en ligt volledig ondergronds onder de Henri Simonetlaan, naast het station Erasmus. Er is plaats voor 23 metrostellen en nog eens zeven kunnen er onderhouden worden aan de twee werkkuilen, de hefstand, de drie passerellen, de schoonmaakkuilen en de 110 meter lange metrowash. Die hergebruikt bovendien 80 procent van het water dat de metro's doet blinken.

Hogere frequentie

De metroremise is niet zichtbaar voor de reizigers, maar is wel belangrijk voor ze. "We gaan van een frequentie van 3 minuten naar 2,5 minuten op lijnen 2 en 6. Dat klinkt onnozel, maar om dat te realiseren heb je dergelijke infrastructuur en extra metro's nodig", legt Brussels Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) uit.

"Belangrijk hier is dat we op lange termijn de automatisering kunnen uitvoeren. Want willen we naar een nog hogere frequentie, dan moeten we naar automatisering gaan." De volgende en vierde metrostelplaats van de MIVB komt binnen enkele jaren in Haren aan het noordelijke uiteinde van metrolijn 3.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?