Begrafenisondernemers: 'Wij gaan altijd uit van besmettingsgevaar'

KVDP
© BRUZZ
25/03/2020
Ook in:
nl fr

Ook begrafenisondernemers lopen een risico op een besmetting met het coronavirus, want een overleden patiënt kan nog tot drie dagen besmettelijk zijn. Maar beschermingsmateriaal is er onvoldoende. "Wij vragen de regering om ons ook als prioritair te beschouwen", zegt voorzitter van de Belgische sectorfederatie Funebra Johan Dexters.

Brussels begrafenisondernemer Frederik Vanbellingen heeft tot nu toe nog maar voor één bevestigde coronadode moeten zorgen. "Door het coronavirus kunnen dit nog drukke dagen worden", vreest Vanbellingen.

"Maar wanneer een lichaam thuis wordt opgehaald, krijgen wij niet altijd te horen of de overledene vermoedelijk besmet was met het coronavirus", zegt Marc Wouters, de voorzitter van de Brusselse vereniging van begrafenisondernemers Funebru.

"Daarom gaan wij altijd uit van besmettingsgevaar", klinkt het bij Vanbellingen. Zijn personeel moet altijd uitgerust zijn met een mondmasker, handschoenen, een bril en een vochtwerende schort met lange mouwen.

Tekort aan mondmaskers

Maar zowel Funebru als Funebra, de Belgische sectorfederatie, vrezen voor een bevoorradingsprobleem. "Vooral de betere FFP2-maskers zijn moeilijk verkrijgbaar", zegt Vanbellingen. "Uiteraard moeten ziekenhuizen voorrang krijgen in de bevoorrading van mondmaskers", vindt hij, "maar sommige collega's hebben onvoldoende materiaal om de komende weken nog door te komen."

Funebra vraagt de overheid om een oplossing. "Wij hebben de regering gevraagd om ons ook als prioritair te beschouwen", zegt voorzitter Johan Dexters. "Het zorgpersoneel staat in de eerste lijn, wij komen daarna. Het zou een drama zijn als onze personeelsleden besmet raken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , coronacrisis , coronavirus , begrafenisondernemer , uitvaartsector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni