review

Crimes of the future: 'Amusante kinky horror, maar theatrale regie en topzware dialogen'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 25 mei 2022

Behalve Top Gun: Maverick landt er deze week nog een topper in de bioscoop: de nieuwe horrorfilm van David Cronenberg. Op het filmfestival van Cannes goed voor een staande ovatie, maar onze filmfanaat Gerd is minder enthousiast.

De Canadese regisseur David Cronenberg (79) maakt zelden films voor het grote publiek. Hij is gefascineerd door de transformatie van het menselijke lichaam onder invloed van technologie. Zijn zogenaamde ‘body horror’ heeft hem een stevige cultreputatie opgeleverd met grensverleggende titels als Videodrome en Crash.

Na twee decennia iets toegankelijker werk zoekt deze intellectuele horrormaestro met Crimes of the future opnieuw aansluiting bij het compromisloze werk uit zijn beginjaren. Met een complexe plot rond kinky plastische chirurgie en een ondergrondse beweging van plasticeters wil zijn nieuwe film een bespiegeling bieden op de manier waarop technologie ons lichaam verziekt.

Wie nog nooit een film van Cronenberg bekeken heeft, kan wellicht geen touw vastknopen aan de avonturen van Viggo Mortensen, Lea Seydoux en Kristen Stewart. Wie wel vertrouwd is met zijn oeuvre, zal de film ervaren als een compilatie van het beste uit ouder werk. Hij deed het allemaal eerder, maar beter.

De theatraliteit van zijn enscenering en de loodzware, intellectuele dialogen maken dat  we Crimes of the future niet tot zijn beste werk rekenen. Beter het oude werk herontdekken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?