De wintersolden zijn begonnen, maar niet iedereen doet mee: 'Niet meer wat het geweest is'

Astrid Van Peer, Rojin Ferho
© BRUZZ
03/01/2024

De januarisolden zijn woensdag officieel begonnen. Traditioneel is Brussel dan het walhalla van de koopjes, maar tegenwoordig shoppen meer en meer mensen liever duurzaam of online. "De solden zijn niet meer wat het geweest is, grote ketens geven het hele jaar door kortingen," zegt retailexpert Gino Van Ossel.

Op de eerste dag van de soldenmaand stroomden shoppers gretig toe in winkelcentrum Docks. Toch is zo'n soldenperiode steeds meer achterhaald. "Je hebt de koppelverkoop, de fast fashionspelers die het hele jaar collecties afprijzen, Black Friday en we kunnen online winkelen. In Nederland zijn de kortingen al lang bezig. Outlet is almaar belangrijker geworden, wat maakt dat de consument daar minder mee bezig is. Toen ik kind was, was het aanschuiven bij de C&A, dat zie je nu niet meer gebeuren," stelt Van Ossel.

Er speelt meer mee bij het dalende succes van de solden: kleinere Brusselse winkels kunnen vaak niet op tegen de acties van de grote modespelers en doen dan ook niet meer mee met de solden. Zij spelen liever in op de wens van heel wat shoppers om lokaal en duurzaam te winkelen.

'De toekomst is duurzaam'

Fast fashion staat volgens Van Ossel steeds meer ter discussie. "De toekomst zal wellicht duurzamer zijn. Dat betekent misschien wat duurdere kledij, maar net iets meer tijdloos, die langer meegaat."

Veel handelaars pleiten voor een correcte prijs. "Voor de consument en de handelaar, maar ook voor de arbeiders en hun werkomstandigheden. Met aandacht voor het sociale en het milieu," zegt Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Tracht (Ecolo).

Het Brusselse modemerk Méson is een van de merken die zich afzet tegen de overproductie die fast fashionkledingmerken kenmerkt. De twee ontwerpsters Annebelle en Thaïs werken enkel met gerecycleerd textiel en zullen hun prijzen deze januari bewust niet verlagen, vertellen ze aan BRUZZ. Thaïs: "Kleren die niet verkocht raken tijdens de solden, worden vaak verbrand of weggegooid. De solden verminderen ook de waarde het product, daarom doen wij er niet aan mee."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni