Wielerkampioene naast Merckx op fresco: 'Dit had ik gewoon niet kunnen dromen'

GR, MV
© BRUZZ
03/07/2019
Ook in:
nl fr

Yvonne Reynders won maar liefst vier keer het WK wielrennen. Ze werd geboren in Schaarbeek en kreeg vandaag een muurschildering aan de Ninoofsepoort, naast Eddy Merckx. Reynders reageerde emotioneel. "Dat het zo indrukwekkend ging zijn, wist ik niet. Dit is een hele eer."

Yvonne Reynders zweefde woensdagmiddag tussen trots en dankbaarheid toen ze de muurschildering zag die aan haar en Eddy Merckx opgedragen werd. "Ik weet niet goed wat ik moet zeggen," stamelde de Belgische wielerlegende.

In Schaarbeek geboren

Een 'hippe' muurschildering van Reynders naast een alternatieve van Merckx: een fiets met een petje van Kannibaal. Het fresco siert de volledige zijkant van de school Arts et Métiers, naast het Vander Puttenstadion. "Ik ben in Schaarbeek geboren," zegt Reynders in de radioshow Sporting Flagey. "Nadien ben ik in Antwerpen gaan wonen, maar dit is echt een enorme eer."

"Ik had wel schrik voor de regen, zeker in afdalingen. Dan was ik niets waard"

Yvonne Reynders in Sporting Flagey

Reynders is nu 81 jaar oud. Ze werd dan wel een wielerkampioene, haar jeugd was allesbehalve makkelijk. Reynders werd niet gesteund door haar vader in haar koersambities. Haar vader, die een drankprobleem had, schold haar vaak de huid vol tijdens wedstrijden. Trainen deed ze alleen.

Schrik voor de regen

Ooit kende ze tijdens een wedstrijd mechanische pech, ze belandde in de mannenwedstrijd en reed daar ook probleemloos mee. "Maar ik had wel schrik voor de regen, zeker in afdalingen. Dan was ik niets waard," glimlacht Reynders.

Desondanks behaalde Reynders vier wereldtitels op de weg. Haar laatste WK-goud pakte ze in 1966, drie jaar voor Eddy Merckx zijn eerste eindzege in de Tour de France.

De muurschildering is van de hand van artieste Lesay.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Anderlecht, Brussel, Brussel-Stad, Sport, Brussels Grand Départ, wielrennen, Eddy Merckx, Yvonne Reynders, Tourstart, Grand Départ, Fresco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie