De terreurdaad tegen Joden in de Marollen van 3 september 1942 is ook dit jaar herdacht. Onder meer Nobelprijs-winnaar François Englert gaf op de plechtigheid een pakkende speech. Brussels burgemeester Philippe Close was ook aanwezig en sprak van "een belangrijke herdenking voor de toekomst van Brussel." Aan het einde van de ceremonie werden er nog herdenkingskasseien gelegd met de namen van enkele Joodse slachtoffers van nazi-razzia van 1942 in de Marollen.

In de nacht van de 3 op 4 september 1942 werden in de Marollenwijk 718 buitenlandse Joden opgepakt door de Duitse bezetter. Een jaar later vond een razzia plaats tegen Belgische Joden, op 3 september 1943.

Een jongen zong het Belgische volkslied bij de start van de herdenking. Burgemeester Close herinnerde in zijn toespraak aan de deelname van de Belgische regering en lokale functionarissen.

Een vijftigtal stenen zijn deze week neergelegd in de Huidevettersstraat en zijn tijdens de herdenking ingehuldigd. Ook werd eer betoond aan de 1.742 Belgen die door het instituut Yad Vashem zijn erkend omdat ze Joden hebben beschermd met risico voor hun eigen leven.

Moed

François Englert, laureaat van de Nobelprijs voor de Fysica, was een van de kinderen die verborgen waren en zo aan deportatie ontsnapten. Hij vertelde over zijn ervaringen die dag en sprak over de moed van de Belgen die de autoriteiten weerstonden.

Voor de Russische ambassadeur beklemtoonde burgemeester Close nog de bepalende rol van de Russische bevolking in de overwinning op de nazi's en de heldenmoed van de soldaten aan het oostfront.

Een gratis concert van Hélois Azoulay sloot het evenement af in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, waar ook de namen van de 1.742 Belgen werden geprojecteerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , actua , joden , nazi , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni