Brug over Brusselse ring, zo groot als half voetbalveld, staat op zijn plaats

© BRUZZ - Belga
11/06/2023

De brug van de Hector Henneaulaan in Zaventem, die over de Brusselse ring loopt, staat zondagochtend op zijn plaats. Het brugdeel dat in de nacht van zaterdag op zondag over de snelweg gezet werd, is zo groot als een half voetbalveld. "Het is een technisch huzarenstuk om zo'n gevaarte op zijn plaats te rijden", vertelt Marijn Struyf, woordvoerder van De Werkvennootschap, die de werken uitvoert.

Een honderdtal kijklustigen kwam zaterdagavond langs aan de Hector Henneaulaan om de werken te aanschouwen. Het is dan ook een gebeurtenis die niet elke dag plaatsvindt: de brug, die 106 op 26 meter groot is en bijna 2.000 ton weegt, heeft de oppervlakte van een half voetbalveld.

Vanop de plek waar hij in elkaar is gezet, vlak naast de Brusselse ring, werd hij onder de bestaande brug gereden. Nadien werd het gevaarte een kwartslag gedraaid, om parallel te komen liggen met de brug die al aanwezig is.

De hele operatie is omstreeks 20 uur gestart zaterdag. Het rijden en draaien nam een kleine twee uur in beslag. In de nacht op zondag wordt de brug omhoog gekrikt, zodat hij op gelijke hoogte kan worden gebracht met de bestaande brug, en op zijn pijlers geschoven. Omdat de constructie bijna 2.000 ton weegt, is dat een werk van enkele uren. Zondagochtend staat de brug inmiddels op zijn plaats en dat zelfs voor op schema.

Om de werken in alle veiligheid te laten verlopen, werd de Brusselse ring in Zaventem in beide richtingen volledig afgesloten vanaf 20 uur zaterdag. Zondag om 14 uur wordt de snelweg weer opengesteld.

"De aannemer had eerst geraamd dat er meer dan 38 uur nodig zou zijn om de plaatsing tot een goed einde te brengen", vertelt Struyf. "Dankzij innovatieve technieken hebben ze dat kunnen beperken tot 17 uur, zodat de hinder voor mensen zo beperkt mogelijk blijft."

Ecopassage

De brug van de Hector Henneaulaan over de Brusselse ring, die uit de jaren 70 van vorige eeuw dateert, was dringend aan vervanging toe. Voor fietsers en voetgangers was de weg ook niet veilig genoeg.

De nieuwe brug krijgt een afgescheiden fietspad, aparte busbanen en een strook voorbehouden aan voetgangers. Opvallend is de groene ecopassage die vorm krijgt op de brug: ook dieren zullen zo op een veilige manier de ring kunnen oversteken. In totaal wordt de brug 44 meter breed, meer dan een verdubbeling van de 16,5 meter breedte van de oude brug.

De werken zijn in verschillende fases gebeurd sinds april 2021. De eerste brughelft is eind juni 2022 op zijn plaats gezet. De oude brug werd enkele maanden later afgebroken: verkeer kon zich vanaf toen verplaatsen via het nieuwe brugdeel.

Met de plaatsing van het tweede brugdeel is een nieuwe belangrijke horde genomen. In de zomer van 2024 zou de hele constructie gebruiksklaar moeten zijn. Het hele project heeft een kostenplaatje van om en bij de 38 miljoen euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni