Paasviering zonder coronaregels: 'Blijf nu niet meer in uw kot, leef!'

SD
© BRUZZ
17/04/2022
Updated: 17/04/2022 16.36u

Vandaag werd Pasen gevierd, een hoogmis binnen het christelijk geloof. Pastoor Dirk Vannetelbosch van de Sint-Pieterskerk in Jette is blij dat de paasviering opnieuw zonder coronaregels gevierd kon worden. "Blijf nu niet meer in uw kot, blijf wel voorzichtig, maar leef!," aldus de pastoor.

De misvieringen in de Sint-Pieterskerk van Jette zijn door de coronacrisis al lange tijd niet volledig normaal kunnen doorgaan door onder meer mondmaskers, een beperkt aantal aanwezigen of de afstand die moest gehouden worden.

Het doet de kerkelijke gemeenschap zichtbaar deugd dat de coronaregels het leven minder en minder bepalen.

"Ik verschoot ervan, de kerk zat vol. Dit was een paasviering die wij de laatste 4 à 5 jaar minder beleefd hebben, maar je voelt dat er een wil was om samen te komen in de Sint-Pieterskerk van Jette," zegt pastoor Dirk Vannetelbosch.

Vannetelbosch had nog een boodschap: "Hou vol, blijf nu niet meer in uw kot, blijf wel voorzichtig, maar leef! We hebben maar één leven en geef de kwaliteit aan de kwantiteit van de dagen dat ons nog rest."

De Jetse christenen zijn ook blij om weer naar de kerk te kunnen gaan, nadat ze lang de mis noodgedwongen online moesten volgen.

"Het is zeker een bonus geweest om dat zo lang online te doen, maar het voelt toch anders aan om samen te zingen en om met zoveel mensen samen te vieren," zegt Leen van Walleren.

Oekraïne

Ook in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal werd vandaag een paasmis gehouden. Kardinaal Jozef De Kesel had het in zijn paasboodschap over het geweld in Oekraïne: “We dachten dat zoiets bij ons niet meer mogelijk was.”

“Pasen is bij uitstek het feest van hoop en vreugde. Toch zijn die hoop en die vreugde dit jaar zeer getemperd,” aldus kardinaal De Kesel, tevens aartsbisschop van Mechelen-Brussel in zijn paashomilie.

“Niet alleen zijn er nog de gevolgen van de pandemie. We worden nu ook al wekenlang geconfronteerd met een oorlog op het Europese continent,” zegt hij over de oorlog in Oekraïne.

“We dachten dat zoiets bij ons niet meer mogelijk was. En dan nog met zo een ongehoorde agressie en brutaliteit. Een oorlog die niets kan oplossen en alleen dood en vernieling zaait," zei de kardinaal en riep nog op tot solidariteit. “Het paasgeloof brengt ons niet in een imaginaire wereld waar alle problemen opgelost zijn. Maar als Pasen vreugde brengt, dan juist omdat het ons oproept tot solidariteit,” klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni