Christian De Coninck schrijft boek over 22 maart: 'Hulpverleners hebben ook hulp nodig'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019

Christian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse lokale politie, heeft zijn nieuwste boek voorgesteld. De commissaris is al bekend als schrijver van verschillende misdaadromans, maar zijn jongste werk is een stuk persoonlijker en gaan over zijn ervaringen op en na de aanslagen van 22 maart.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek werd de politieman getroffen door een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Zijn nieuwste boek, Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook), moest een manier zijn om met die PTSS om te gaan. “Ik heb het boek op aanraden van mijn therapeut geschreven. Ik ben ook romanschrijver, en we dachten dat het misschien een helend effect kon hebben. Maar dat is spijtig genoeg niet het geval,” zegt De Coninck.

Debat openen

Met het boek hoopt hij wel het debat te openen over de effecten die traumatische ervaringen kunnen hebben op hulpverleners. “We denken nog te vaak dat politieagenten macho’s zijn die niet wenen. Maar dat is niet zo," aldus De Coninck nog.

Hij kreeg op de boekvoorstelling een hart onder de riem van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), Brussels burgemeester Philippe Close (PS) voormalig Brussels korpschef Guido Van Wymersch en diens opvolger Michel Goovaerts. "Christians boek is een emotioneel en persoonlijk verhaal", zegt die laatste. "De lezer zit op de eerste rij en krijgt een uniek beeld op die dag, en op de impact die de aanslagen hadden op een hulpverlener. Wij waren daar om onze job uit te oefenen en dan is er meestal geen tijd voor zelfzorg. Het getuigt van enorm veel moed om zich op die manier bloot te geven en kwetsbaar op te stellen."

Het boek werd voorgesteld in Het Goudblommeke in Papier, een geliefd stamcafé van De Conick.

Volgende week doet Christian De Coninck ook uitgebreid zijn verhaal bij BRUZZ. Zo lees je in het volgend nummer van het BRUZZ magazine (20/03) een uitgebreid interview met hem, en is hij ook te gast in het radioprogramma A La Carte.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?