Bongonda maakt op valreep einde aan Unions feilloze POII-reeks: 'Een dure les'

YH
20/04/2019

Union heeft zaterdagavond tegen Zulte Waregem voor het eerst sinds de start van play-off II met punten gemorst. Het was Theo Bongonda die met twee doelpunten, waarvan één ver in de blessuretijd, de rol van pretbederver voor zich nam. Daardoor werd het 2-2 in het Dudenpark.

Union kende een sterk wedstrijdbegin met infiltraties van Percy Tau en Youssoufou Niakaté op de linkerflank. Die laatste zette de thuisploeg al na acht minuten op voorsprong. De Franse Malinees kon de West-Vlaamse defensie met snelheid en kracht in bedwang houden en schoof de bal onder doelman Bostyn in doel.

Zulte smeert Union puntenverlies aan
© PhotoNews | Union zit in zak en as na de late gelijkmaker

Kristiansen bij de les

Dat doelpunt leek Zulte Waregem te hebben wakkergeschud. De Smet haalde uit op een voorzet van De fauw, maar een sterke reflex van doelman Kristiansen gooide roet in het eten. In die fase bleef Federico Vega met pijn op de grond liggen. De rechtsachter kon niet meer verder en werd vervangen door Hamzaoui.

Even later werd Niakaté diepgestuurd. Zulte-verdediger Bürki wist echter met een perfect getimede sliding de 2-0 uit doel te houden. Op het halfuur was het even schrikken voor Union toen Seck de dwarsligger deed trillen met een pegel vanuit de tweede linie. Aan de overkant liet Niakaté het na zijn tweede van de avond te maken: zijn kopbal ging onbegrijpelijk naast. Naar het einde van de eerste helft toe kreeg ook Perdichizzi een stevige tik te verwerken. Na verzorging aan de zijlijn kon hij de wedstrijd dan toch hervatten. Hij zou uiteindelijk in de tweede helft toch vervangen worden.

Strafschop Selemani

Ook na de pauze bestookte Union het doel van Bostyn. Wanneer Selemani werd neergehaald in de zestienmeter, legde scheidsrechter Verboomen de bal op de stip. De dribbelende middenvelder besloot de strafschop zelf om te zetten en zag zijn poging via de onderkant van de deklat opnieuw het spel in botsen.

Nummer 6 voor Niakaté

Uiteindelijk kregen de Unionisten dan toch hun tweede doelpunt, al ging de vlag aanvankelijk in de lucht toen Niakaté de netten in de 63e minuut Bostyn voor een tweede keer deed trillen. Na tussenkomst van de VAR mocht de smaakmaker dan toch zijn zesde van de play-offs (en zijn negentiende van het seizoen) achter zijn naam schrijven.

David tegen Goliath

Union bleef ondanks de 2-0 voorsprong de ganse wedstrijd aanvallen. Niakaté, Gérard en Tau toonden mooi combinatievoetbal, maar vergaten daarbij te scoren. In de staantribune ging de Zuid-Afrikaanse vlag aan het wapperen en dat gaf de kleine Tau zelfs de moed om een reus als Seck af te troeven op de rechterflank, als ware het een Bijbels verhaal. Jammer genoeg voor de thuisploeg had Gérard te veel tijd nodig om zijn vizier op scherp te stellen.

Bongonda met de dubbel

Terwijl de Union-fans het feest in gang begonnen te zetten, verraste Theo Bongonda met een schot in de korte hoek: 2-1. En dat bleek overigens niet zijn laatste wapenfeit. De spits zorgde ver in de blessuretijd met zijn doelpunt nog voor een stevige domper op de Brusselse feestvreugde. Dat Niakaté vlak daarvoor een hattrick liet liggen, maakte het nog des te pijnlijker. Voor Union is dit het eerste puntenverlies in een POII-campagne waarin het vriend en vijand verraste door de ene na de andere glansprestatie neer te zetten.

In de stand blijft USG met 13 punten de tabellen aanvoeren. Het heeft vier punten voorsprong op Kortrijk, dat later op de avond naar Cercle Brugge moet. Zaterdag verruilt Union het Dudenpark voor de Freethiel, waar het Waasland-Beveren in de ogen kijkt.