SNAP!-festival vraagt aandacht voor sekswerkers

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 28 en zondag 29 mei 2022

Dit weekend vindt het SNAP!-festival plaats in de Beursschouwburg en Cinema Nova. Het driedaagse festival vraagt aandacht voor het discours rond en de representatie van sekswerkers. Met SNAP! nemen sekswerkers in ons land het woord en willen ze clichés rond het beroep de wereld uit helpen.

“We willen een stem geven aan sekswerkers. Hun werk wordt al te vaak gestigmatiseerd en verkeerd begrepen. Daarom willen we van binnenuit een licht werpen op sekswerk,” zeggen de organisatoren van SNAP!, dat staat voor Sex workers Narratives Arts & Politics.

“Minderheden krijgen structureel te weinig aandacht in de dominante media,” vindt men bij SNAP!. “Vooral sekswerkers zijn vaak het slachtoffer van stigmatiserende stereotypen. Omdat representatie een belangrijke rol speelt in de vorming van maatschappelijke denkbeelden, willen we narratieven creëren en promoten die minderheden respecteren. Alleen zo kunnen we de strijd tegen discriminatie winnen.”

Cultuur als wapen tegen discriminatie

“Dit festival is cultureel, politiek én feestelijk,” vat Carmina samen. Zij is sinds 2014 actief als sekswerker. Op het programma staan tal van performances, talks, lezingen en films, die aandacht vragen voor het beroep en de diversiteit binnen de gemeenschap van de sekswerkers.

“Maar we willen niet alleen strijden tegen discriminatie van sekswerkers. We vragen ook aandacht voor andere minderheden als migranten, mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap, mensen van kleur, enzovoort,” zegt Carmina.

SNAP! gaat vandaag nog door in de Beursschouwburg om morgen, zondag, af te sluiten in Cinema Nova.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?