Chauffeurs De Lijn naar het ziekenhuis gebracht na agressie in Etterbeek

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023

Chauffeurs van De Lijn, verbonden aan de stelplaats van Overijse, hebben vrijdag het werk neergelegd nadat twee collega's te maken hadden kregen met agressie in Etterbeek. Beide chauffeurs werden ter verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens De Lijn en de vakbonden kadert het geval in een groter probleem van toenemende agressie.

Het gaat om lijnen 343 en 348. "Vrijdag in de late namiddag heeft een chauffeur uit het niets een klap gekregen van een reiziger", zegt De Lijn-woordvoerder Marco Demerling. "Een collega-chauffeur is daarop ter hulp gekomen, maar werd gebeten door de agressor."

De hulpdiensten en de politie kwamen snel ter plaatse. De chauffeurs werden ter verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Als reactie op het agressiegeval hebben enkele chauffeurs verbonden aan de Stelplaats Overijse het werk neergelegd. "Normaal gezien is er in de druivenstreek heel weinig agressie is, maar dat neemt de laatste tijd toe", zegt ACLVB-afgevaardigde Martin Vastersavendts, die het voorval sterk veroordeelt. "Het gaat van het ene agressiegeval naar het andere. Het is dagelijks."

'Maatschappelijk probleem'

Vrijdagavond waren beide lijnen 343 en 348 van De Lijn zwaar verstoord. Sinds zaterdagochtend rijden de bussen weer normaal.

"Wij veroordelen dit geval van agressie uiteraard sterk," zegt Demerling nog. "Elk geval is er eentje te veel. Er is een maatschappelijk probleem van agressie, zeker sinds corona. Dat stellen we allemaal vast, ook de MIVB of TEC."

Ook de vakbonden zien een toename aan agressie sinds de coronaperiode: "Tijdens corona betaalden reizigers niet meer en daardoor wordt er niet veel controle meer gedaan", zegt Vastersavendts. "Sommige chauffeurs doen nog altijd hun werk zoals het hoort en die willen dat de reiziger betaalt."

Om het agressieprobleem tegen te gaan bekijkt De Lijn de mogelijkheid om controleurs met bodycams uit te rusten, en wil het vervoersbedrijf 67 nieuwe controleurs aannemen.

001cdc4e-whatsappimage2023-07-28at215937.jpeg
© DVLKO
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?