MIVB wint Europees kampioenschap voor trambestuurders

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 4 en zondag 5 mei 2019

De MIVB heeft het Europees kampioenschap voor beste trambestuurder gewonnen. Dat deed het in eigen huis, want Brussel was gaststad van de achtste editie van dit EK. De MIVB sleepte verschillende prijzen in de wacht, waaronder de hoofdprijs.

"Dit EK is zeer goed verlopen", zegt een glunderende MIVB-woordvoerdster An Van hamme aan BRUZZ. "Laurence heeft gewonnen in de categorie beste trambestuurster, en we waren derde in de categorie beste trambestuurder. Maar het belangrijkste is natuurlijk de hoofdprijs: we zijn ook algemeen winnaar, wat wil zeggen dat we ook als team gewonnen hebben." Moskou en Oradea (Roemenië) eindigden respectievelijk tweede en derde.

Zes proeven

Ter hoogte van het Warandepark moesten de landenteams zes proeven afleggen. Zo moesten de bestuurders aan een bepaalde snelheid zo dicht mogelijk bij een obstakel remmen, zonder dat obstakel te raken, of een bepaalde snelheid aanhouden terwijl de meter is afgedekt. Een andere opdracht was de 'trambowling', waarbij bestuurders met de neus van de tram een grote bal moeten voortduwen om zoveel mogelijk kegels om te stoten.

Alle proeven, waarbij zowel de uitvoering als de tijd meespelen, gingen goed voor de stibiens. "Al had Laurence het iets moeilijker met de proef waarbij je dicht tegen obstakels moet rijden. Dat is namelijk erg tegennatuurlijk", zegt Van hamme. "Maar alle andere proeven heeft ze zeer goed afgelegd."

Feestje

De MIVB is dolblij met de prijs. "Het is de eerste keer dat we dit winnen, en het evenement organiseren was al een eer," aldus Van hamme.

Kwatongen zouden dan ook kunnen beweren dat de chauffeurs wonnen omdat ze de tramstellen gewoon zijn. "Dat zou betekenen dat elke organiserende stad wint, want niet zo is", stelt Van hamme. "Daarbij, er worden drie tramtypes gebruikt en binnen die types reageren niet alle trams hetzelfde."

De chauffeurs in kwestie zijn alvast de helden van de dag. "Hier barst een feestje los, en later zullen zij nog op gepaste wijze gevierd worden", verzekert Van hamme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?