Wegblokkades houden straatracers weg van Atomium: 'Kan voetgangerszone worden'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021

Sinds woensdag zet de politie alle toegangswegen tot het Atomium elke avond af. De wegblokkades moeten ervoor zorgen dat straatracers wegblijven. De ‘car meeting’ die vrijdagavond gepland was, ging daarom niet door. “We hebben onze tactiek volledig veranderd”, klinkt het bij de politie.

Al jaren staat het Heizelplateau bekend bij straatracers en autotuners als plek om bijeen te komen. De autoliefhebbers komen er hun auto’s tonen, maar gebruiken de Eeuwfeestlaan ook als illegaal racecircuit. Volgens de buurtbewoners is de overlast - het gaat voornamelijk om geluidsoverlast en (verkeers)onveiligheid - de voorbije maanden toegenomen.

Vorige week vrijdag vond een car meeting plaats met meer dan honderd opgefokte wagens. De politie nam toen drie wagens administratief in beslag, een aanpak die volgens de buurtbewoners niet helpt. “Vandaar dat wij onze tactiek volledig veranderd hebben”, zegt hoofdcommissaris bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Vivien Grimau. Sinds woensdag zet de politie alle toegangswegen tot het Heizelplateau af. “Nu streven we naar een proactieve aanpak, vermijden dat er zich problemen voordoen door de perimeter te isoleren.”

Geen langetermijnoplossing

De nieuwe aanpak lijkt ook te werken. Het is de voorbije nachten rustig gebleven op het Heizelplateau. Op sociale media circuleerde een oproep tot een nieuwe car meeting vrijdagavond, maar die oproep heeft de organisator teruggetrokken door de politieaanwezigheid aan het Atomium. De raceauto’s blijven weg van de Heizel. “Dit is een opluchting. De nachten zijn opnieuw kalmer”, vertelt buurtbewoonster Christelle. “We slapen opnieuw beter.”

Voorlopig blijven de wegblokkades elke nacht staan, al is het geen langetermijnoplossing. “Dit is een eerste stap”, zegt Christelle, “maar we blijven voorzichtig.” De buurtbewoners willen dat de weginfrastructuur op het plateau wordt aangepast, met onder meer snelheidsremmers en flitspalen. Het buurtcomité heeft ook enkele concrete voorstellen gedaan aan de Stad Brussel.

“In het weekend en op weekavonden is hier geen transitverkeer”, zegt Christelle nog. “Het is daarom perfect mogelijk om het plateau op die momenten af te sluiten, om er een soort van voetgangerszone van te maken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?