| Een agente beboet een chaffeur die een overtreding begaat (archiefbeeld).

Brussels Gewest scherpt regelgeving aan voor bestuurders met knalmotors

JP
© BRUZZ
20/12/2023

In het holst van de nacht wakker schieten door een opgevoerde motor, op straat opschrikken door de knal van een motor of auto: de Brusselse regering wil al een tijdje af van dat soort geluidsoverlast. De politie, Brussel Mobiliteit en de keuringscentra sloten een overeenkomst waardoor het makkelijker wordt om overtreders op te sporen. Dat laat Groen Brussel weten aan BRUZZ.

Verdachte voertuigen zullen voortaan naar technische keuringscentra worden geleid voor grondige controles en geluidsmetingen. "Er is een overeenkomst met technische keuringscentra om de voertuigen naar hun door te sturen voor geluidsoverlastcontroles," meldt Brussels minister van mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Als er overtredingen worden vastgesteld, kan een sanctie volgen.

Ook wordt het aantal controles opgevoerd, dankzij gezamenlijke acties met de politie en Brussel Mobiliteit, inclusief extra controles door gewestelijke agenten. De regering wil recidivisten daarnaast opvolgen dankzij aangepaste straffen, zoals al werd opgenomen in het Gewestelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2021-2030. Het Gewest en federale partners werken bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een rijbewijs met punten om recidivisten op te kunnen volgen.

Aanbevelingen van de Brusselaars

"Dit is een heel belangrijke doorbraak," reageert Lotte Stoops (Groen). De overtreders zijn met relatief weinig, maar de overlast is groot, aldus het Brussels parlementslid: "Eén opgevoerde motor brult naar schatting zo'n duizend mensen wakker." Stoops had eerder al aangegeven strengere sancties te willen en daar woensdag tijdens de commissie Leefmilieu op te willen aandringen.

Om de opvolging van veelplegers nog effectiever te maken, is volgens het Brussels parlementslid nog wel een wetswijziging nodig. Overtreders kunnen dan een administratieve sanctie krijgen voor een vlotte opvolging.

De overlastplegers sanctioneren was een van de aanbevelingen die Brusselaars formuleerden in de overlegcommissie 'Geluidshinder in de stad'. De commissie Leefmilieu reageert woensdagochtend op de voortgang van al die aanbevelingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni