Overlegcommissie Geluidshinder presenteert aanbevelingen: ‘Stiltezones en geluidsisolatie'

MVDH
11/06/2023

De vierde overlegcommissie bestaande uit burgers en parlementsleden zat drie maanden samen over de kwestie van geluidshinder in de stad. Zaterdag presenteerde de commissie zijn aanbevelingen aan de regering.

Van 20 april tot 10 juni zaten 45 burgers samen met parlementsleden aan tafel in de deliberatieve commissie omtrent geluidshinder in de stad. Als resultaat kwamen 21 aanbevelingen uit de bus die het welzijn van de Brusselaars moeten verbeteren in alle aspecten van het dagelijks leven: van stadsplanning en mobiliteit tot festiviteiten en burenrelaties.

Concreet wil de commissie onder meer dat de controle op geluidshinder door wegverkeer en de sancties bij overlast worden versterkt. Prioritaire zones moeten daarom voorzien worden van geluidsradars en alle politieteams moeten een “geluidsverantwoordelijke” kiezen die een specifieke opleiding zal volgen.

Een ander voorstel is de invoering van stille zones in gebieden met veel geluidshinder en in het openbaar vervoer. Via de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening moeten daarnaast criteria voor akoestisch comfort worden opgenomen voor bouw- en renovatieprojecten waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is. Het Gewest moet daarbij het gebruik van absorberende materialen bevorderen.

Ondergrond

De echt luidruchtige activiteiten moeten dan weer verplaatst worden naar zones waar ze minder voor hinder zorgen. Daarvoor wil de commissie het potentieel van de Brusselse ondergrond, de kanaalzone en andere industriegebieden onderzoeken.

Tot slot ziet de overlegcommissie ook op vlak van mobiliteit nog heel wat ruimte voor verbetering. Zo moeten bedrijven richting minder lawaaierige bestelwagens worden geduwd door middel van premies en moet de regering het aantal bedrijfswagens aan banden leggen.

Tristan Roberti, Ecolo-parlementslid voor Brussel en voorzitter van de overlegcommissie, zegt verheugd te zijn over “de constructieve discussies in de overlegcommissie die hebben geleid tot concrete voorstellen om het welzijn van de Brusselaars te verbeteren". De aanbevelingen zullen nu worden doorgestuurd naar de regering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni