Ballonnen met schone lucht bereiken Jubelpark

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018

Twee ballonnen met schone lucht die sinds zaterdag het hele land hebben doorkruist in het teken van de slotactie van het collectief Filter Café Filtré, zijn zondag omstreeks 16 uur aangekomen in het Brusselse Jubelpark op het festival Revolution'air. Milieuorganisatie Greenpeace, die met haar studie de acties in gang zette, bekleedde de triomfboog in het Jubelpark voor de gelegenheid met gezonde longen.

De tocht van de gezonde ballonnen begon zaterdagochtend om 9 uur vanuit Oostende en het Signal de Botrange om afwisselend per fiets en per trein als olympische vlammen België te doorkruisen tot in Antwerpen.

Zondagochtend werd van daaruit de tocht voortgezet en fietsten honderden deelnemers over de A12 onder politiebegeleiding naar de hoofdstad en de eindbestemming, het festival voor zuivere lucht Revolution'Air in het Jubelpark.

"Over die A12 fietsen was een ongelooflijke ervaring. Je voelt dat alle burgers die weken en maanden aan een stuk hebben betoogd, zich nu gesterkt voelen doordat de fietsers op zo'n fijne manier de stad binnenkomen en die ruimte er nu voor hen is", zei Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré.

Onder luid enthousiasme kwamen de fietsers in het Jubelpark aan, waar ze een ingeklede triomfboog zagen. Klimmers van Greenpeace hadden er twee gezonde longen neergelaten met daartussen de boodschap "Clean Air Now". Het was de milieuorganisatie die met haar onderzoek naar de luchtkwaliteit aan 222 scholen de kat de bel had aangebonden en een golf van protest teweegbracht.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?