Enorme wachtrijen aan Frans kiesbureau op de Heizel

EC
© BRUZZ - Belga
10/04/2022
Updated: 10/04/2022 14.44u

De Fransen trekken vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Ook in Brussel, en dat gebeurt niet onopgemerkt. Aan de Heizel staat een immens lange wachtrij.

De kiesbureaus gingen in Frankrijk open om 8 uur zondagochtend en blijven in de grote steden open tot 20 uur. Tot dan mogen er in Frankrijk geen exitpolls of resultaten worden meegedeeld, maar in het buitenland mag dat al vroeger. In België sluiten alle stembureaus om 19 uur.

In Brussel wonen ongeveer 67.000 Fransen, vooral in Elsene, Ukkel en Brussel-Stad. De Franse ambassade was deze zondag nog niet bereikbaar voor toelichting over de precieze opkomst in de twee Brusselse kiesbureaus. Het Franse consulaat meldt via Twitter dat kiezers rekening moeten houden met een wachttijd van een halfuur.

Twee stembureaus

Het bureau op de Heizel is bedoeld voor Franse inwoners van het Brussels gewest, maar ook voor Fransen uit de hele provincie Vlaams-Brabant. Alleen de inwoners van Sint-Joost-ten-Node krijgen binnen Brussel nog een apart kiesbureau. Zij kunnen hun stem uitbrengen in het Franse consulaat langs de Regentlaan.

Er staat ook file op de invalswegen rond de Heizel, blijkt uit foto's op sociale media. De politie is aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden en Brussels Expo heeft een extra parking geopend voor de Franse kiezers (P1). (Lees hieronder verder)

"Je moet geduld hebben om te gaan stemmen," zegt een Franse Belg via Twitter.

Eerste ronde

In deze eerste ronde zijn er nog twaalf presidentskandidaten, maar enkel de twee kandidaten met het beste resultaat komen in de tweede ronde tegen elkaar uit. In de peilingen zijn huidig president Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen de favorieten. Enkele kiezers in Brussel zeggen aan de stembureaus dat ze eenzelfde uitkomst verwachten. (Lees verder onder de video)

Aan de Brusselse stembureaus zijn de kiezers benieuwd naar de uitslag. Bron: Caravaggio media.

De tweede ronde van de verkiezingen vindt plaats op zondag 24 april.

In heel Frankrijk ging zondag tot 17 uur ongeveer 65 procent van de kiesgerechtigden stemmen. De opkomst ligt lager dan bij de vorige verkiezingen van 2017.

Fransen schuiven aan om te stemmen voor hun nieuwe president op de Heizel. Bron: Caravaggio media.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni