Wat een job! (7): de dierenschoonheidsspecialiste

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
27/09/2012
"Ik slaap zelfs met mijn hond," vertrouwt de Italiaanse Elisabetta Cibotto ons toe. Ze houdt zoveel van dieren, vooral van honden dan, dat ze nu al twee jaar een schoonheidssalon openhoudt voor beestjes. Of hoe je van een passie je job kunt maken...

Elisabetta (E): Al van kindsbeen af wilde ik dolgraag met dieren werken. Maar ik had geen zin om lang te studeren om bijvoorbeeld veearts te worden. In Italië, waar ik ben geboren, vond ik geen opleiding voor dierenschoonheidsspecialiste. Hier in Brussel wel.

Dus je hebt gestudeerd om deze job te doen?
E: Zeker, drie jaar! Je moet ook verschillende stages doen.

Heb je je gespecialiseerd in honden?
E: Niet echt, al heb ik wel meestal honden als klant. Maar ik verzorg evengoed katten, Guinese biggetjes, cavia's, zelfs kanaries. Hun nagels kunnen soms héél lang worden.

Waaruit bestaat zo'n schoonheidskuur zoal?
E: Dat verschilt een beetje van dier tot dier. Maar in het algemeen verzorg ik eerst de nagels en de oren, en ook de 'bikini' bij honden en katten.

Pardon, de 'bikini'?
E: Ja, dat is de onderkant van hun lijfje, die vaak nogal vuil is van het plassen en zo. Daarna kam ik ze grondig om alle knopen uit hun haren te halen. Dan gaan ze in bad en was ik ze met een speciale shampoo. Voor witte honden heb ik bijvoorbeeld een shampoo die hun vacht weer een mooie glans geeft. Als ze uit bad komen, droog ik ze met een haardroger. En daarna krijgen ze een brushing, of ik geef hun een speciaal kapsel. Maar alleen als de klant dat vraagt!

Wow, een zware klus. Hoe lang duurt zo'n behandeling ongeveer?
E: Dat hangt ook van de grootte van het dier af, maar meestal ergens tussen de 50 minuten en de twee uur. Niet langer, want dat is te stresserend voor het beest.

Ja, ik zie dat je ze vaak op een tafel zet en zelfs vastbindt met kettingen om hen beter te kunnen verzorgen...
E: Die kettingen kan ik niet gebruiken bij katten. Als katten van tafel zouden springen met die ketting rond hun hals, zouden ze snel kunnen sterven door wurging. Maar bij honden gaat dat wel. In het begin zijn ze altijd wat bang. Als de beestjes hier aankomen, dan willen ze zich nog voor ze door de deur wandelen liefst meteen omdraaien (lacht). Maar als ze hier een tweetal keer zijn geweest, zijn ze het al min of meer gewoon.

Is zo'n schoonheidssalon voor dieren echt nodig? Kunnen de baasjes dat niet zelf doen?
E: Sommige dingen wel, maar wij zijn er toch beter in geoefend en hebben vaak ook betere producten. Er zijn ook mensen die te bang zijn om bijvoorbeeld de nagels te knippen. Je mag ook niet vergeten dat de dieren door de luchtvervuiling nu veel sneller vuil worden en makkelijker bacteriën oplopen. Wij zorgen mee voor een betere hygiëne.

Blijven de baasjes erbij als je hun dieren een verzorging geeft?
E: Meestal niet. Ik heb ook liever van niet, want doorgaans is het beestje dan nerveuzer, gek genoeg. Ze hangen dan meer de drama queen uit, begrijp je? Als ik er alleen mee ben, praat ik met hen of ik geef hun lekkere koekjes.

Gebeurt het niet dat je sommige honden zo mooi en lief vindt dat je ze het liefst zelf wilt houden?
E: Goh, ik word voortdurend verliefd op honden. Ze zijn allemaal zo naturel. In het algemeen hou ik meer van grote honden, ook om mee te werken. Ze zijn zo trots, en vaak kalmer. Maar ik heb gelukkig mijn eigen hond, Huma, waar ik al tien jaar het meest verliefd op ben.

Heb je er nooit aan gedacht om schoonheidsspecialiste te worden voor vrouwen en mannen?
E: O nee, zeker niet. Daar ben ik vies van, epileren (ontharen, PJ) en dat soort dingen. Jakkes! Ik heb ook veel meer geduld met dieren dan met mensen.

Hoeveel dieren komen hier per dag zoal over de vloer?
E: Op een drukke dag zie ik zo'n dertien dieren. Maar ik wil geen fabriek worden, hé! Een achttal klanten vind ik meer dan genoeg.

Wat is je mooiste herinnering sinds je hier in Brussel je salon hebt?
E: Pfoe, dat is moeilijk. Ooit kwamen hier twee bouviers binnen, twee broertjes. Nadat ik ze gewassen had, herkenden ze elkaars geur niet meer en begonnen ze uit angst hard te blaffen. Dat was vreemd om mee te maken. Wat ook heel grappig is om te zien, is dat sommige honden zich na de kuur heel ijdel gedragen. Zoals Choupinette, die kruist dan altijd heel koket haar pootjes als ze zich neervlijt. En sommige honden defileren zelfs door mijn salon als modellen. Hilarisch gewoon! (Lacht)


Bijzondere beroepen

Een keer per maand snort Zazie iemand met een ongewoon en speciaal beroep op: van operazanger tot topsporter, van wc-madame tot goochelaar. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Bijzondere beroepen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni