interactief

3D-model van Brussel toont cols buiten categorie

© SIGGIS
| Bushalte De Fré lijkt op het 3D-model wel te liggen op de top van Mount Everest

Een nieuw 3D-model van Brussel lijkt een stad te tonen die in het Himalayagebergte ligt. Brusselaar Sander Broekaert vergrootte de hoogteverschillen om de uitdagingen voor fietsers te tonen. Zo springen de riviervalleien meteen in het oog, en met hen de stevige valleiflanken die het de Brusselse fietser soms moeilijk maken.

"De hoogteverschillen zijn 15 keer uitvergroot om de hellingen duidelijker te maken", zegt Sander Broekaert, die werkt bij geo-informaticabedrijf SIGGIS. Hij woont zelf in Elsene en is dus vertrouwd met de Brusselse hoogteverschillen. "Ik wilde eens zien waar de valleien precies liggen."

De min of meer vlakke gebieden van Brussel vallen inderdaad meteen op. Er is centraal de brede Zennevallei en in Jette en Laken stroomt duidelijk de Molenbeek. Ook Anderlecht wordt doorsneden door een aantal valleitjes. Richting het oosten gaat Brussel meteen de hoogte in. Hier vallen de Maalbeek- en Woluwevalleien op. In het Zoniënwoud in Ukkel ligt dan weer het hoogste punt van de stad (148 meter boven de zeespiegel).

"Ik woon in Elsene en doe alles met de fiets, dus van het centrum naar daar moet ik altijd heel wat klimmen om de Zennevallei uit te raken", zegt Broekaert. Wie regelmatig de Kunstberg of de Kruidtuinlaan beklimt met de niet-elektrische fiets herkent de pijn. Ook de tocht van Laag- naar Hoog-Vorst is geen lachertje. Het 3D-model toont ook aan waarom de vraag naar fietsliften steeds opnieuw opduikt.

De kaart is hieronder of via deze link te vinden en kan verplaatst of gedraaid worden met de onderste knop links.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?