1 september 2023: wateroverlast in Brussel na hevige regen op korte tijd, waarbij onder andere de Tentoonstellingslaan in Jette, nabij het Koning Boudewijnpark onder water liep

| Wateroverlast in Brussel na hevige regen op korte tijd.

Het KMI noteerde afgelopen oktober in Ukkel 87,2 mm neerslag, 129 procent van de normale waarde van 67,8 mm voor die maand.

Ondanks een droog begin van de maand viel er in de rest van oktober veel regen, wat de grondwaterstanden verder heeft doen stijgen. In 94 procent van de meetplaatsen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) intussen normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar.

De provincie Antwerpen en het bekken van de Brugse Polders tekenden zich als natste regio's af: daar viel tot het dubbele van de normale hoeveelheid neerslag, meldt de VMM woensdag. Het zuiden van de bekkens van de Dijle en de Demer toonde zich als droogste regio.

In West-Vlaanderen viel op de droogste plaatsen een normale hoeveelheid regen, terwijl in het oosten tot de helft meer neerslag viel dan normaal. De veertiendaagse gemiddelde debieten op de onbevaarbare waterlopen zijn ten opzichte van een maand voordien sterk gestegen.

Op 5 november mat de VMM op 15 procent van de meetplaatsen normale waarden. Op 85 procent werden hoge (24 procent) tot zeer hoge debieten (61 procent) gemeten. Met de voorspelde neerslaghoeveelheden verwacht de VMM dat de hoge waterstanden op de onbevaarbare waterlopen in de omgeving van de IJzervallei nog enige tijd zullen aanhouden.

Kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen worden er de komende dagen echter niet verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Wetenschap , KMI , wateroverlast , regen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni