| Een van de meest bekende beelden van de maanlanding. Buzz Aldrin groet de Amerikaanse vlag op de maanbodem.

Terugblik

Brusselaars over de maanlanding: ‘Voor mij waren dat superhelden’

Lina El Bakkali
© BRUZZ
19/07/2019

Precies vijftig jaar geleden naderden Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins de maan. Wereldwijd volgden honderden miljoenen mensen de lancering van Apollo 11, en de landing op het meest nabije hemellichaam. Zo ook in Brussel. “De maanlanding was hét onderwerp op café. Het waren tijden van hoop en optimisme.”

“We choose to go to the moon”: In 1962 sprak de Amerikaanse president John F. Kennedy deze legendarische woorden. 7 jaar later, op 16 juli 1969, waren wereldwijd honderden miljoenen mensen in de ban van de zwart-witte beelden op hun tv-scherm, toen deze droom werd waargemaakt. Iedereen volgde de lancering van Apollo 11, met eindbestemming de maan. Aan boord zaten drie Amerikaanse astronauten: Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins.

De tocht duurde een paar dagen. Op 21 juli, zondag exact 50 jaar geleden, zetten Armstrong en Aldrin als eersten in de geschiedenis “een kleine stap” op de maan. Via een laddertje aangebracht op één van de landingspoten daalden ze af naar het oppervlak, waarbij Armstrong onderweg een tv-camera activeerde. Het hoogtepunt van de media-aandacht werd bereikt op het moment dat Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan.

"De maanlanding bracht hoop"

Béatrice Meulemans, destijds studente

Béatrice Meulemans, plaats 14 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node

“Ik zat net in mijn eerste jaar aan de ULB", herinnert Béatrice Meulemans (69), tot voor kort SP.A-schepen in Sint-Joost, zich. “Veel mensen keken thuis naar de maanlanding, of volgden het radionieuws op de voet, maar de studentencafés aan het Kerkhof van Elsene zaten vol jongeren die de lancering en de landing samen wilden meemaken."

"Vooral de wetenschapsstudenten waren diep onder de indruk door de gebeurtenissen. Het was het enige waarover werd gepraat op café. De maanlanding bracht hoop en verwondering. De wetenschap had iets verwezenlijkt wat nooit eerder voor mogelijk werd gehouden. Vooral studenten voelden een optimisme dat ze na mei '68 niet meer hadden gevoeld.”

(lees verder onder de foto)

Maanlanden_HLN_animaties_krant_1969

| Ook in de kranten waren er in juli 1969 dagelijks verschillende pagina's gewijd aan de maanlanding. Bij gebrek aan echte beelden, werden er animaties voorzien in onder andere deze editie van Het Laatste Nieuws.

Maanstof

Terwijl de wereld meekeek, verzamelden Armstrong en Aldrin stukken steen en rots tijdens de bijna vier uur die ze doorbrachten op het maanoppervlakte. In Brussel kun je momenteel zelfs kleine brokjes van die maanstenen bewonderen in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Wie nog meer sfeer wil opsnuiven, kan van 23 juli tot en met 25 augustus ook terecht in het Koninklijk Paleis voor de tijdelijke tentoonstelling Wetenschap en cultuur in het Paleis. Die staat dit jaar in het teken van het 50-jarige jubileum van de maanlanding. De tentoonstelling De maan: tussen droom en realiteit pakt uit met het maanstof dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin meenamen van hun Apollo 11-missie.

"Voor mij was er niets wat die ruimtevaarders niet konden doen"

Brusselaar Pierre, destijds 8 jaar

“Ik was nog maar 8 jaar destijds, maar voor mij waren die mannen superhelden”, blikt Pierre B. (58) terug op die tijd. “Niet alleen kwam het niet in mij op dat er iets verkeerds kon lopen, voor mij was er niets wat ze niet konden doen.”

En helden waren ze voor velen. Enkele maanden na hun terugkeer op aarde gingen de Amerikaanse astronauten, zoals echte rocksterren, op tournee. De Goodwill Round-the-World Flight Tour was een groot succes. In oktober 1969 verzamelden tienduizenden mensen zich in Brussel om de ruimtevaarders te verwelkomen en toe te juichen.

Voorpagina_Nieuwsblad_1969_maanlanding_Eddy_Merckx_Ronde_van_Frankrijk

| De voorpagina van Het Nieuwsblad op 22 juli 1969. Zowel de maanlanding als Eddy Merckx worden uitvoerig besproken.

De derde held

In het weekend van 20 en 21 juli 1969 moesten de Belgen hun aandacht verdelen tussen de maanlanding en een ander historisch moment: Eddy Merckx won, als eerste Belg in 30 jaar, de Ronde van Frankrijk. Beide gebeurtenissen haalden de dinsdag erna - op maandag was er geen krant - de voorpagina's van zowat elk Vlaams dagblad.

“De derde held”, lacht Pierre. “Het was een spannende zomer voor mijn achtjarige zelve. We hebben nooit de radio en de televisie meer gebruikt dan tijdens die week.”

Ook Meulemans herinnert zich dat. “Wie de maanlanding wilde zien in groep, zakte best af naar Brussel. Niet alleen de studentencafés, maar ook onder andere de Britse cafés aan de Beurs toonden de beelden. Maar in kleinere stadjes en dorpen voelde je toch dat Eddy Merckx primeerde.”

Om 9.40 uur vrijdagochtend komt Béa Meulemans op BRUZZ radio getuigen over die historische dag vijftig jaar geleden. Om de maanlanding te herdenken, geeft BRUZZ radio vandaag een telescoop van het merk Celestron weg. Luister de hele dag op 98.8 en vind het buitenaardse woord in onze artiestenrebus!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Wetenschap, Samenleving, maanlanding, Buzz Aldrin, Neil Armstrong, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Beatrice Meulemans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni