Museum voor Natuurwetenschappen pakt uit met nieuwe roofdino

© Belga
06/05/2019
Ook in:
nl fr

Het Museum voor Natuurwetenschappen stelt een authentiek exemplaar van een nieuwe dinosoort tentoon, die nog nooit eerder te zien was. Een Franse privéverzamelaar kocht het fossiel op een veiling in Frankrijk in 2018 en klopte aan bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen om het skelet te doorgronden.

De allosaurus is een roofdino van 8,7 meter lang en 2,6 meter hoog en 155 miljoen jaar oud. Het is een roofdinosaurus uit het juratijdperk. Hij is een verre voorloper van de tyrannosaurus rex en ver kan je letterlijk nemen, hij is ongeveer 85 miljoen jaar ouder.

Paleontoloog van de VUB, Koen Stein: "We zijn zeker dat hij een vleeseter is, dat zie je aan de grote klauwen en tanden die heel duidelijk gemaakt zijn om vlees te eten, een toppredator die een loopsnelheid heeft tussen de 30 en de 50 km/u."

Het fossiel werd in 2018 op een Parijse veiling verkocht aan een rijke privéverzamelaar voor ongeveer twee miljoen euro. De verzamelaar, die anoniem wenst te blijven, wilde niet alleen dat wetenschappers onderzoek deden, maar ook dat de dino tentoongesteld zou worden in een museum.

Elf maanden lang zal de Arkhane, een voorlopige naam die de eigenaar bedacht heeft, te zien zijn in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Wetenschap , Museum voor Natuurwetenschappen , Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen , dino , dinosaurus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni