Coppieters pleit voor afschaffen mondmaskerplicht: 'Risico buiten is bijna nul'

© Photonews
| Epidemioloog en professor volksgezondheid Yves Coppieters (ULB)

Al meer dan een half jaar geldt in heel Brussel een mondmaskerplicht. Maar is die nog wel heel zinvol? “Het risico buiten is bijna nul”, vindt ULB-epidemioloog Yves Coppieters.

Wat met de algemene mondmaskerplicht in Brussel? Dat is één van de dingen die op tafel ligt op de Brusselse veiligheidsraad vandaag. Volgens Coppieters zou die maatregel afgeschaft kunnen worden, omdat er buiten bijna geen risico is. “Buiten een masker dragen zou alleen zinvol zijn wanneer je je in een menigte bevindt, of wanneer je met iemand langer dan 15 minuten dichtbij in contact bent.” Daarnaast noemt Coppieters de mondmaskerplicht buiten contraproductief. “Het gebrek aan een wetenschappelijke onderbouwing is slecht voor het draagvlak van de bevolking.”

Wel noemt Coppieters mondmaskers “heel nuttig”, vooral in bepaalde situaties. Volgens hem zullen we ook na de crisis op sommige plekken maskers moeten blijven dragen. “Natuurlijk zal het dragen ervan minder nodig zijn als de situatie is verbeterd, dankzij de vaccinaties. Maar we moeten helaas vaststellen dat de varianten ervoor zorgen dat het virus er zal blijven, en dan kan het nuttig zijn om mondmaskers te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of een theater.”

De veiligheidsraad beslist later vandaag over de algemene mondmaskerplicht en de andere Brusselse maatregelen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?