1862 KORT GESPREK Sophie Boitsios 1

| Expo-designer Sophie Boitsios.

Kort gesprek

Expodesigner Sophie Boitsios: 'De wolharige mammoet leefde vroeger in Brussel'

Kris Hendrickx
17/10/2023

Mammoeten, reuzeapen of een luiaard van vier meter. Na het uitsterven van de dino’s leefden nog heel wat diersoorten die uitzonderlijk groot werden. Met GIANTS wekt het museum voor Natuurwetenschappen die weer even tot leven, vertelt expodesigner Sophie Boitsios.

Waar komt het idee voor deze expo vandaan?
Sophie Boitsios: Als je tien mensen vraagt om heel grote dieren op te noemen, antwoorden er negen met ‘dinosaurussen’, terwijl er nadien veel meer echt grote soorten leefden. Dat verdiende een focus.

Over welke soort dieren hebben we het dan?
Boitsios: De expo presenteert elf soorten, van sabeltandtijgers en mammoeten over de reuzenhaai megalodon tot de megatherium, een soort enorme luiaard die rechtopstaand vier meter hoog kon zijn. Van sommige dieren hebben we een zo goed als volledig skelet, bij andere geven we de dimensie weer door ontbrekende delen schematisch aan te vullen. Via projecties proberen we ook weer te geven hoe de dieren er wellicht uitzagen. Er zitten trouwens ook soorten bij die hier ook leefden, zoals de wolharige mammoet, het reuzenhert of de holenleeuw.

"Tegenover grote zoogdieren voelt de mens zich bijzonder klein"

Expodesigner Sophie Boitsios (Museum voor Natuurwetenschappen)

Expo-designer Sophie Boitsios

Wat biedt de expo nog?
Boitsios: Er is ook aan interactie gedacht, de bezoeker kan bijvoorbeeld in de huid van een paleontoloog kruipen en aan de hand van verschillende tanden bepalen met welk bestaand dier zo’n megavoorouder verwant is.

Hoe konden die dieren ooit zo groot worden?
Boitsios: Wellicht heeft dat met het verdwijnen van de dino’s te maken. Toen die uitstierven, kregen dieren die zich altijd moesten verschuilen plots veel ruimte om zich te diversifiëren, qua vorm én qua lichaamsgrootte.

En toch verdwenen ze weer.
Boitsios: Wetenschappers gaan ervan uit dat klimaatveranderingen met impact op de voedselvoorziening een van de redenen zijn. Daarnaast is ook de opkomst van de mens een mogelijke factor.

Hebt u een persoonlijke favoriet?
Boitsios: (Denkt even na) Toch wel: de paraceratherium. Dat was een bijzonder grote neushoornachtige, die zo’n twintig ton kon wegen en ook het grootste zoogdier was dat ooit op het land leefde. Je voelt je er bijzonder klein naast, maar tegelijk is hij heel erg knuffelbaar.

De expo opent op vrijdag 20 oktober. Info: www.natuurwetenschappen.be

Wolharige mammoet_(Mammuthus_primigenius)_(c)_Mauricio Antón

| Wolharige mammoet (Mammuthus primigenius)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Wetenschap , wolharige mammoet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni