pixel op visit brussels

| Met een eenvoudige tool van Facebook zelf kan je een deel van de pixels vinden die actief zijn op een site.

Facebook gluurt mee op sites Brussels Gewest

Roan Van Eyck
© BRUZZ
11/04/2018

Terwijl Facebook-CEO Mark Zuckerberg zich verontschuldigt in de Amerikaanse senaat, gaat zijn sociale netwerk nog even verder met het bespieden van surfers. Ook op Brusselse websites zoals Visit.brussels en Agenda.brussels, ontdekte BRUZZ. Daar staan, naast de zichtbare plug-ins, ook onzichtbare pixels geïnstalleerd die gebruikers volgen. “Volgende maand halen we die weg.”

In het Vlaams parlement vroeg Katia Segers (SP.A) verantwoording aan bevoegd minister Homans (N-VA) over het gebruik van de Facebook-pixel op sites van de Vlaamse overheid. Blijkbaar staat die geïnstalleerd op heel wat pagina’s, van delijn.be tot vlam.be.

De pixel is een stukje code dat je kan installeren op je website. Het toont je wie je pagina bezoekt en helpt je dan gericht reclame te maken op Facebook. In tegenstelling tot de zichtbare plug-in, is dat stukje code voor de surfer even onzichtbaar als een individuele pixel op een beeldscherm. Vandaar de naam.

Visit.brussels is watching you

Naast Vlaanderen heeft ook Brussel de pixel toegevoegd aan de code van een aantal van haar websites. Die van Visit.brussels en het aanverwante Agenda.brussels en Spots.brussels hebben bijvoorbeeld allemaal Facebook-pixels.

De privacyverklaring op die sites waarschuwt wel voor meekijkende Facebook-modules, maar “om gegevensoverdacht te vermijden, moet je de Facebook-knop gewoon niet aanklikken,” klinkt het. Dat helpt evenwel niet tegen de pixel, uiteraard.

Ondertussen zijn ook de sites van heel wat Brusselse ‘instituten’ voorzien van pixels, zoals Bozar, Flagey of de VUB. Die zijn onafhankelijk, maar werken vaak nauw samen met het Gewest.

Illegaal?

Is de Facebook-pixel illegaal? Volgens Segers is het gebruik ervan in elk geval onaanvaardbaar, want door de rechtbank bestempeld als een inbreuk op de privacywetgeving.

In De Standaard schuift bevoegd minister Homans (N-VA) de zwarte piet door naar Facebook zelf. “Het heeft geen pas de gebruikers van plug-ins te criminaliseren voor een situatie waarvoor Facebook verantwoordelijk is,” zegt Homans.

Volgende maand

Veel van de Brusselse sites worden beheerd door het CIBG onder staatssecretaris voor Digitalisering Debaets (CD&V). “De General Data Protection Regulation van de EU gaat volgende maand van kracht en die maakt de Facebook-pixel heel moeilijk verdedigbaar,” reageert Eric Laureys van het kabinet-Debaets. “En dan is er de Brusselse Controlecommissie om daar eventueel iets aan te doen.”

De CIBG-websites worden tegen mei in elk geval pixelvrij gemaakt, belooft Laureys. De andere Brusselse sites zijn dan de bevoegdheid van steeds een andere minister, Visit.brussels is er bijvoorbeeld een van Rudi Vervoort (PS).

“Als bij hem niets beslist wordt, kunnen wij er toch op aandringen,” besluit Laureys. “Zo’n reactie als die van Homans is namelijk kort door de bocht. De fabrikant van een wapen is niet de enige die verantwoordelijk is voor het gebruik ervan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Wetenschap, Facebook, Bianca Debaets, CIBG

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni