Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek (bevoegdheid gedelegeerd door Minister Alain Maron)
© PhotoNews | Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek.

Innovatiesubsidies voor een frietkot? 'Wetenschap gebeurt niet enkel in een labo'

BVR
© BRUZZ
14/11/2023

Subsidies voor onderzoek en innovatie horen niet naar een frietkot of een theatergezelschap te gaan, zegt David Leisterh (MR), die een lijst maakte met volgens hem onterechte Innoviris-subsidies. Maar volgens het kabinet-Trachte is die visie te beperkt. "Mensen naar wetenschap toe leiden, is ook belangrijk."

"Zijn wij nu de enigen die denken dat een instelling voor onderzoek en innovatie niet bedoeld is om te investeren in een landbouwveld, een frituur of een toneelstuk?" Dat zegt David Leisterh, fractieleider van oppositiepartij MR in het Brussels parlement, dinsdag in La Libre.

Hij laakt het feit dat een deel van de subsidies verstrekt door de gewestelijke instelling Innoviris - met als missie onderzoek en innovatie te financieren en begeleiden - niet goed besteed zijn. Volgens MR gaat het om een dertigtal twijfelachtige projecten, goed voor ongeveer 1,8 miljoen euro van de 44 miljoen euro Innoviris-subsidies. "C'est la logique de l'arrosoir à subsides", zegt Leisterh: Innoviris fungeert volgens hem als 'subsidiegieter'.

Zo gaat 275.000 euro naar 'Plaisirs chiffonés', een theatergezelschap dat de plaats van de kunstenaar in de sector in vraag stelt. 11.000 euro gaat naar By Dewez die frituur Patatak op het Sint-Gillisvoorplein uitbaat, om "het frietkot heruit te vinden." 62.000 euro gaat naar de coöperatieve Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde om "een landbouw te promoten die mens en planeet respecteert," 50.000 is voor Cultureghem, een broedplek voor creatieve ideeën.

"Het equivalent van een appartement met twee slaapkamers vrijmaken voor een theaterstuk, dat gaat niet"

David Leisterh, fractieleider van oppositiepartij MR in het Brussels parlement

"Het oorspronkelijke doel van Innoviris is geniaal," zegt Leisterh. "Maar het equivalent van een appartement met twee slaapkamers vrijmaken voor een theaterstuk, dat gaat niet. Onderzoek en innovatie is geen cultuur. Ik begrijp het nut er dan ook niet van, behalve als het is om een politiek belang te dienen." De projecten en verenigingen die subsidies krijgen, zouden eerder een ecologische dan een innovatieve insteek hebben, klaagt Leisterh aan.

'Ook wetenschap'

Ecolo-staatssecretaris Barbara Trachte van haar kant laat weten dat de projecten perfect in lijn liggen met het doel van Innoviris. "Van de 44 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling is 4 miljoen bestemd voor sensibilisering voor wetenschap en onderzoek. Dat is ook in Vlaanderen en Wallonië het geval," laat woordvoerder Nicolas Roelens weten aan BRUZZ. "Er kiezen te weinig mensen voor een wetenschappelijke richting. Deze projecten moeten helpen om wetenschap uit het laboratorium te krijgen."

Neem de subsidies voor het frietkot: in werkelijkheid is dat geld dat gaat naar het faciliteren van sprekers die daar presentaties komen geven, verklaart Roelens. Onder hen bijvoorbeeld de poolreiziger Alain Hubert, die aan jongeren van het vijfde en zesde middelbaar verslag doet van zijn wetenschappelijke expedities. "Vijfhonderd leerlingen hebben zo'n exposé intussen bijgewoond."

"Partijen zoals MR zien onderzoek en innovatie enkel als labowerk. Maar sociale innovatie is ook innovatie"

Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek

De subsidies voor het theatergezelschap gaan dan weer naar een project van sociale innovatie, waarbij mensen in het veld de precaire positie van de kunstenaars en de maatschappelijke uitdagingen in kaart brengt, samen met sociale wetenschappers. "Dat zijn ook wetenschappers," zegt Roelens, "die wetenschappelijke methodes gebruiken."

Volgens het kabinet-Trachte zit daar het verschil. "Partijen zoals MR zien onderzoek en innovatie enkel als labowerk. Maar sociale innovatie is ook innovatie. Humane wetenschappen zijn ook wetenschappen. En meer mensen laten participeren, versterkt ook het onderzoek. Dat vinden wij niet alleen trouwens, ook Horizon Europe, het innovatieprogramma van de Europese Unie, denkt er zo over."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie