‘Levende’ asbak verteert peuken op amper twee maanden tijd

© Purifungi via Facebook
| Onderneemster Audrey Speyer drukt een peuk uit in haar paddenstoelenasbak

De Brusselse inwoonster Audrey Speyer ontwierp een asbak van paddenstoelen om sigarettenpeuken in recordtempo te verteren. De asbak breekt een sigarettenpeuk af op twee maanden tijd, wat in schril contrast staat met de twintig jaar die de natuur nodig heeft om peuken te verteren.

Het idee om mycelium (het netwerk van alle draden van een schimmel) te gebruiken om sigarettenpeuken af te breken kwam er drie jaar geleden, toen de jonge onderneemster de richting innovatieve materialen studeerde in Londen. Ze startte toen ook meteen haar eigen bedrijfje: PuriFungi.

“In één van de grotere modellen asbakken die ik heb ontworpen passen 200 peuken,” vertelt Speyer aan BRUZZ. “Het duurt ongeveer twee tot acht weken voor de paddenstoelenasbak alles heeft verteerd. In de natuur breekt mycelium vooral cellulose af van het hout waarop het zich plant. Die cellulose is ook fors aanwezig in sigarettenpeuken.”

"Het bedrijf PuriFungi is verder ook belangrijk als communicatiemiddel," vervolgt de jonge onderneemster. "Ik hoop dat wanneer mensen kennis maken met het product ze zich meteen ook bewust worden van de urgentie om de peukenvervuiling aan te pakken."

De start-up heeft zich inmiddels ook al gebonden aan Meg'Ocean, een organisatie die peuken uit de zee haalt, om de opgeviste sigarettenpeuken af te breken met mycelium.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?