Nieuw onderzoeksschip Belgica te water gelaten in Spanje

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 12 februari 2020

Op de scheepswerf Freire, in het Spaanse Vigo, is dinsdag het toekomstige onderzoeksschip Belgica voor het eerst te water gelaten. Eind dit jaar wordt de Belgica in Zeebrugge verwacht. Dan wordt het ook officieel in de vaart genomen.

De kiellegging, vergelijkbaar met de eerstesteenlegging van een gebouw, gebeurde eind maart vorig jaar. Het schip wordt nu in Spanje verder afgewerkt en voorzien van alle nodige uitrusting en apparatuur.

De nieuwe Belgica is groter en biedt meer ruimte aan de wetenschappers. De laboratoriumruimte werd verdubbeld, waardoor er tot 28 wetenschappers aan boord kunnen. De kostprijs van het project bedraagt ongeveer 54 miljoen euro.

Bijna miljoen kilometer

De huidige A962 Belgica, bouwjaar 1984, was met meer meer dan 1.000 wetenschappelijke expedities en meer dan 900.000 kilometers op de teller aan vervanging toe. In oktober 2016 besliste de federale regering daarom een nieuw schip te laten bouwen.

Onder meer het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel werkte mee aan de nieuwe onderzoeksboot. Andere projectpartners zijn Defensie en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). Zij tekenden dinsdag allemaal present op de ceremonie voor de tewaterlating.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?