ULB onderzoekt ruïnes onder Grote Markt

© Belga
| Onderzoekers van de ULB aan het werk op de Grote Markt.

Onderzoekers verbonden aan de ULB onderzoeken de Grote Markt en haar directe omgeving met verschillende scantechnieken. Zo willen ze restanten van oude bouwconstructies onder de grond opsporen en in kaart brengen.

Van afgelopen maandag tot en met vrijdag is een team van archeologen van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en haar archeologische afdeling Crea-Patrimoine de grond onder de Brusselse Grote Markt aan het scannen met radars. De onderzoekers gaan zo reconstrueren welke restanten van oude bouwconstructies er onder de Grote Markt liggen. De archeologen gebruiken tijdens het onderzoek verschillende soorten radars. Met de verzamelde data kunnen de onderzoekers dan een kaart maken, waarop te zien is wat er onder de Grote Markt ligt.

Dat er archeologische vondsten zullen zijn, lijkt al zeker. "Uit teksten weten we dat er sinds de 12de eeuw huizen stonden op deze plek en die restanten kunnen zich onder de Grote Markt bevinden, want die kwam er pas in de 14de eeuw", vertelt François Blary, ULB-professor geschiedenis en archeologie. Zo zou het team al een fontein die enkele keren verplaatst was op de radar hebben gekregen, maar op de echte resultaten is het nog zeker wachten tot in september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?