De hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette

| De hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.

UZ Brussel introduceert nieuw type defibrillator in België

© Belga
14/12/2023

Het UZ Brussel heeft donderdag als eerste ziekenhuis in het land een nieuw type defibrillator gebruikt. Dokters Ingrid Overeinder en Ines Van Loo mochten als eerste aan de slag met de Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator, dit bij een jonge patiënt die een hartstilstand had gekregen. De jonge patiënt maakt het ondertussen goed.

Het nieuwe type defibrillator wordt met een elektrode achter het borstbeen geplaatst, dit in tegenstelling tot de klassieke defibrillator - waarbij de elektrodedraden tot in het hart worden geleid om de patiënt te reanimeren na hartstilstand. Op die manier zouden complicaties die optraden bij de klassieke methode vermeden kunnen worden.

Een Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator (ICD) is aanbevolen bij mensen met een verhoogde kans op ventriculaire ritmestoornissen die kunnen leiden tot een acute hartstilstand. De elektrode, gekoppeld aan een impulsgenerator, stuurt elektrische signalen naar het hart bij een ontluikende hartstilstand of hartritmestoornissen.

"Door deze techniek kunnen we de plaatsing van een elektrode in het hart of de bloedvaten vermijden zonder een uitgebreide hartoperatie te moeten verrichten. Hierdoor voorkomen we veel elektrode gerelateerde complicaties en daardoor verlagen we het risico op zwaardere hartingrepen op termijn voor de patiënt", aldus hartchirurg Dr. Van Loo.

Een incisie van 1 centimeter

Arts Dr. Overeinder treedt haar collega bij. "Het vernieuwende aan dit toestel is dat de klassieke functionaliteiten van een ICD behouden blijven door het plaatsen van de elektrode achter het borstbeen, wat met eerdere toestellen niet mogelijk was."

Meer precies wordt een elektrode onder het borstbeen geplaatst, middels een incisie van 1 centimeter groot.

Na jaren ontwikkeling is dit toestel nu beschikbaar in België. Het systeem is uniek omdat de levensreddende defibrillatietherapie via één enkel geïmplanteerd apparaat werkt. Een apparaat dat qua grootte, vorm en verwachte levensduur vergelijkbaar is met traditionele, ICD's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Wetenschap , UZ Brussel , defribilator

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni