Vallende sterren verwacht deze week: zo spot je ze

© asmuSe / Pixabay
| Elke zomer trekt de planeet aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle.

De komende dagen trekt de Perseïdenzwerm in het firmament voorbij, en kan je zoals elk jaar met het blote oog makkelijk vallende sterren zien. Vooral op 12 en 13 augustus is er veel kans om tientallen lichtstrepen te zien. Al kan de maan dit jaar roet in het eten strooien.

De Perseïdenzwerm is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Kometen laten namelijk een stofwolk van kleine deeltjes na, genaamd meteorieten. Eens die de atmosfeer van de aarde binnendringen verbranden ze, wat voor lichtstrepen zorgt, ofwel vallende sterren. Die desintegreert volkomen.

De totale periode van de passage van de komeet en de bijbehorende Perseïdenzwerm duurt van 17 juli tot en met 24 augustus, maar de piek van het aantal meteorieten valt tussen 8 en 18 augustus. Waarschijnlijk zal de nacht van 12 op 13 augustus de meest 'meteorietvriendelijke' zijn.

Het beste moment om vallende sterren te spotten is rond 3.30 uur in de ochtend. Je zou hierbij idealiter naar het noordoosten moeten kijken, dat kan makkelijk ook zonder telescoop of verrekijker. Probeer ook een dag te kiezen waarop er minder wolken zijn.

De beste locatie om zo'n meteoriet te zien is op een donkere plek waar er minder kunstmatig licht is en waar je vrij de hemelkoepel kan bekijken, meestal buiten de stad dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?