Voormalig directeur AfricaMuseum Guido Gryseels geëerd met Gouden Penning

SD
© BRUZZ
10/12/2022

Guido Gryseels, twintig jaar lang de directeur van het AfricaMuseum, kreeg zaterdag een Gouden Penning uitgereikt omdat hij "in sterke mate onze blik op Afrika en de Belgische koloniale geschiedenis bijstelde", aldus de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), de organisatie achter het ereteken.

“Heel ontroerd, heel trots, maar toch ook nederig als ik zie wie de prijs voor mij al kreeg.” In een eerste reactie aan BRUZZ reageert Gryseels tegelijk opgetogen en bescheiden. “Ik vind het de mooiste erkenning van mijn professionele carrière.”

Gryseels wordt vooral gelauwerd om zijn werking in het AfricaMuseum. “Hij bracht het moeilijke debat over het kolonialisme en de koloniale erfenis in een postkoloniale tijd met nuance op gang en opende de dialoog met de Afrikanen en de diaspora,” aldus de organisatie, die hem zaterdag huldigde met de uitreiking van een Gouden Penning.

Gebouw gerenoveerd

Gryseels werd in 1952 in Alsemberg geboren, onderdeel van Beersel, en groeide op in een gezin met elf kinderen. Hij studeerde economische wetenschappen aan de KU Leuven en landbouweconomie in Australië. Na een internationale carrière, onder andere in Rome en Ethiopië, kwam hij weer naar België en was hij van 2001 tot augustus 2022 algemeen directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren, beter bekend als het AfricaMuseum. Onder zijn leiding reed het museum een nieuwe inhoudelijke koers en werd het gebouw grondig gerenoveerd.

Zijn grootste verwezenlijking? Daarover moet Gryseels niet lang nadenken: de Belg doen reflecteren over het Belgisch koloniaal verleden. “Jaren geleden had nog 90 procent van de bevolking een positieve kijk op het kolonialisme. Vandaag ligt dat helemaal anders, met minder dan 40 procent. Ik denk dat ons museum daartoe heeft bijgedragen."

Voorzitter van de KVAB Elisabeth Monard erkent die verwezenlijking. "Guido Gryseels bracht het moeilijke debat over het kolonialisme en de koloniale erfenis in een postkoloniale tijd met nuance op gang en opende de dialoog met de Afrikanen en de diaspora", aldus Monard. "Hij herinnerde de jongeren eraan dat wij een geschiedenis in en met Congo delen."

Grootofficier

Gryseels ontving tien jaar geleden, in 2012, van de koning al de onderscheiding van 'Grootofficier in de Kroonorde'. Hij heeft daarnaast ook nog ongeveer 120 publicaties op zijn naam staan en hij zetelde in verschillende comités en commissies van andere musea zoals Musée Histoire Naturelles in Parijs, het Volkenkunde museum in Leiden en het Afrikamuseum in het Nederlandse Berg en Dal.

De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). De prijs wordt sinds 1998 jaarlijks toegekend aan een persoonlijkheid die voor het brede publiek een uitzonderlijke bijdrage leverde aan de verspreiding van wetenschap en kunst.

Bruno De Wever

Naast Gryseels kreeg ook hoogleraar Bruno De Wever een belangrijke erkenning, namelijk de driejaarlijkse prijs voor Wetenschapsbeleid voor zijn onderzoek naar de Vlaamse Beweging.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni