VUB zet in op innovatieve therapie voor kankerpatiënten

© VUB

Twee professoren van Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan onderzoek uitvoeren naar de invloed van "andullatie" op de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten. Andullatie is een techniek waarbij neveneffecten worden gemilderd door het gebruik van trillingen en infraroodwarmte.

De levensverwachting van kankerpatiënten is er de laatste jaren op vooruit gegaan, maar zij ondervinden wel vaker last van bijwerkingen zoals pijn, stress, slapeloosheid en pijnlijke vochtophopingen. De omkadering voor (chronische) kankerpatiënten ontbreekt nog op dat vlak en dat moet het onderzoek naar de andullatietherapie mee verhelpen.

De patiënten nemen bij deze behandeling plaats op een speciaal ontwikkelde matras. Die zorgt ervoor dat de mechanische trillingen diep in het lichaam kunnen dringen. Het lichaam wordt ook behandeld met infraroodwarmte en die combinatie werkt pijnverzachtend.

Kostenbesparend

"De nevenwerkingen en de levenslange nabehandeling zijn niet alleen een zware dobber voor de patiënten. Dat kost ook handenvol geld aan onze gezondheidszorg. Andullatietherapie kan hier dus mogelijk een uitweg bieden", stelt prof. dr. Nele Adriaenssens.

Eerder VUB-onderzoek toonde al aan dat andullatie de bloedcirculatie en lymfestroom stimuleert. Uit een enquête bij 7.000 patiënten met chronische pijn die gedurende een jaar met andullatie werden behandeld, bleek nog dat 78 procent zijn medicatiegebruik kon verminderen of zelfs stoppen.

Het onderzoek maakt deel uit van de nieuwe leerstoel "Andullation Care Research" die de VUB samen met met Home Health Products uit Oudenaarde heeft opgericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?