Zeven vacatures voor directeuren federale instellingen

© PhotoNews
| De Koninklijke Bibliotheek van België, op de Kunstberg.

Voor zeven federale wetenschap­pelijke instellingen loopt er momenteel een vacature voor algemeen directeur. Dat laat Thomas Dermine (PS), staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, weten via een persbericht. "Het Federaal Wetenschapsbeleid werd gedurende een groot deel van de vorige legislatuur verwaarloosd."

Voor zowel de Koninklijke Bibliotheek (KBR), het Belgisch Instituut voor Ruimte ­Aëronomie, het Koninklijk ­Meteorologisch Instituut (KMI), het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Museum Kunst en Geschiedenis en het AfricaMuseum loopt momenteel een vacature voor algemeen directeur.

Zes van de instellingen worden momenteel gerund door een tijdelijk ­directeur. Het AfricaMuseum staat onder leiding van Guido Gryseels, die de pensioen­gerechtigde leeftijd bereikt heeft.

'Zware besparingen'

Sinds zijn aantreden heeft staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) er naar eigen zeggen een prioriteit van gemaakt om de overheidsdienst opnieuw op punt te stellen. "Het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) werd gedurende een groot deel van de vorige legislatuur verwaarloosd," klinkt het. "Aan het begin van die legislatuur kondigde de regering immers het voornemen aan om de dienst te ontmantelen."

In het regeerakkoord van 2014 stond genoteerd dat "de programmatorische overheidsdienst Wetenschapsbeleid (Belspo) wordt afgeschaft." Dat leidde tot onzekerheid bij het personeel. In 2015 kondigde toenmalig staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) aan een hervorming van het departement te willen doorvoeren. Meer dan zestig Vlaamse onderzoekers klaagden eind 2015 de onzekere toekomst van de federale wetenschappelijke instellingen aan. "Voorlopig alleen zware besparingen," klonk het toen.

Het kabinet-Sleurs ontkende echter dat er sprake was van een 'verrottingsstrategie'. "Het is helemaal niet de bedoeling om die instellingen te fnuiken, wel om ze minder afhankelijk te laten zijn van de federale overheid," klonk het.

Kapitein

De reorganisatie die onder Dermine wordt doorgevoerd, werd op 1 februari 2022 ingezet met de benoeming van een nieuwe voorzitter van het directiecomité, Arnaud Vajda. "Deze zomer zal hij samen met de staatssecretaris het strategisch plan voor de overheidsdienst ondertekenen. Het is bijna vijf jaar geleden dat Belspo een strategische lijn formuleerde."

"Met Vajda hebben we opnieuw een kapitein aan het roer," zegt de woordvoerder van Dermine. "Met de vacatures voor de directeuren kunnen we een nieuwe ploeg samenstellen." Zes van de wetenschappelijke instellingen staan onder leiding van een 'ad interim'-directeur, in sommige gevallen al meer dan tien jaar.

“Onze federale wetenschappelijke instellingen zijn echte vlaggenschepen van wetenschappelijk onderzoek en de promotie van het nationale erfgoed bij het publiek," vult Thomas Dermine aan. "Zij behoren binnen hun domein tot de meest prestigieuze en gerenommeerde musea en onderzoeksinstellingen ter wereld. We hopen de beste talenten aan te trekken en zo Belspo verder te ontwikkelen."

De oproep voor algemeen directeuren staat open voor alle afgestudeerden met een masterdiploma en ten minste zes jaar managementervaring of ten minste tien jaar relevante beroepservaring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?