| Het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark.

Onderzoek geopend naar pesterijen bij KMKG: 'Ben beledigd, bespuwd en bedreigd geweest'

KVDP
© BRUZZ
28/05/2024

“Ik ben al beledigd en bespuwd geweest en ik vrees dat de volgende keer iemand een schroevendraaier in mijn rug steekt.” Een medewerker van het Museum Kunst en Geschiedenis incasseert al maandenlang pesterijen en homofobe opmerkingen van enkele collega’s en vreest nu voor zijn veiligheid op het werk. Het museum en preventiedienst Empreva hebben een onderzoek geopend.

Léo Juvier is communicatiemedewerker van het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark en zegt slachtoffer te zijn van intimidatie door een aantal van zijn collega’s.

Het laatste incident vond plaats op 22 mei. “Ik liep door een gang in de kelderverdieping toen twee collega’s me tegenhielden en zeiden dat ik het recht niet had om daar te zijn. Ik begreep er niets van. Zij riepen toen: ‘Ga weg, vuile homo.’ Ik ben toen beginnen lopen terwijl zij mij achtervolgden en me bedreigden", getuigt Juvier openlijk aan BRUZZ. "Ze riepen dat hun daden de volgende keer erger zouden zijn."

Volgens de communicatiemedewerker – hij staat in voor de externe communicatie en de relaties met klanten en partners – doen een aantal collega’s die voor een andere dienst werken er alles aan om zijn werk te saboteren.

Dat begon allemaal in februari dit jaar. “Toen vond het Belgisch-Marokkaans Forum plaats in het museum. Ik werd er bedreigd door die collega’s en bezoekers kregen toen ook racistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd,” zegt Juvier.

"Een volgend incident vond plaats toen we in maart bezoek kregen van onze sponsor Total Energies. Diezelfde medewerkers hadden toen stickers opgeplakt in het museum met boodschappen tegen die sponsor."

'Bang voor fysiek geweld'

Volgens Juvier is het een groep van vier à vijf medewerkers van de technische dienst die hem en enkele andere collega’s al maandenlang lastigvallen. Waarom is niet duidelijk, maar volgens hem is de directie al langer op de hoogte van problemen met enkele bullebakken.

'Mijn belagers achtervolgden me en bleven me bedreigen. Nadat ik beledigd en bespuwd ben geweest, zeiden ze dat ze de volgende keer nog een stap verder zullen gaan. Ik ben nu bang dat ik binnenkort klappen ga krijgen'

Léo Juvier

Medewerker KMKG

"Tegen één van die personen lopen momenteel vier klachten. Er is een collega die al een jaar in een burn-out zit, nadat ze bedreigd werd door één van die medewerkers. De directie weet alles", aldus Juvier.

Na het incident van 22 mei liep hij zelf meteen naar het kantoor van Géraldine David. Zij is sinds januari de nieuwe directrice van het museum. "Mijn belagers achtervolgden me tot in haar kantoor en bleven me bedreigen. Nadat ik beledigd en bespuwd ben geweest, zeiden ze dat ze de volgende keer nog een stap verder zullen gaan."

"Ik ben nu bang dat ik binnenkort klappen ga krijgen, of dat iemand een schroevendraaier in mijn rug steekt", aldus Juvier nog. Volgens de medewerker heeft de directie nog niets ondernomen.

Disciplinaire procedure en onderzoek

Maar dat laatste klopt niet, zegt Arnaud Vajda, de topman van Belspo, de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid. Hij ontving gisteren, net als bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS), een e-mail van Juvier.

"Na het incident waarbij een medewerker bespuwd werd, heeft de directrice wel degelijk meteen actie ondernomen", reageert Vajda. "Ze heeft onmiddellijk een disciplinaire procedure gelanceerd om te bekijken wat er precies aan de hand is. Maar dat is een administratieve procedure die tijd vergt."

Vajda zelf gaat Juvier uitnodigen voor een gesprek en heeft Empreva, de preventiedienst van de federale instellingen, gevraagd om een onderzoek te openen.

"Er zijn bij Empreva adviseurs die gespecialiseerd zijn in deze materie. Zij moeten op een objectieve manier vaststellen wat er allemaal gebeurd is en zullen in gesprek gaan met Juvier en de vermeende belagers,” aldus de topman van Belspo. “Het homofobe aspect aan dit verhaal is nieuw voor ons. Als de feiten bewezen zijn, zullen zowel staatssecretaris Dermine, directrice David als ik daar nul tolerantie voor tonen.”

'Het homofobe aspect aan dit verhaal is nieuw voor ons. Als de feiten bewezen zijn, zullen zowel staatssecretaris Dermine, directrice David als ik daar nul tolerantie voor tonen'

Arnaud Vajda

Topman Belspo

Het onderzoek van Empreva zal minstens enkele weken in beslag nemen. Een resultaat wordt niet voor het begin van de zomervakantie verwacht. Eens het rapport van de preventiedienst verstuurd is naar de museumdirectie, kan die eventueel actie ondernemen.

Niet de eerste klacht

Nieuw zijn de interne problemen binnen het Museum Kunst en Geschiedenis alleszins niet. Iets meer dan een jaar geleden schreven personeelsleden een brief over de slechte werkomstandigheden, tekorten in het personeelsbestand en een stroom van burn-outs en depressies. Empreva maakte toen een analyse van de toestand binnen het museum.

“We weten dat er interpersoonlijke problemen zijn binnen het museum,” aldus Arnaud Vajda. “Na de psychosociale analyse van de hele museumwerking is er een actieplan opgesteld. Dat wordt opgevolgd door Géraldine David. Er zijn verschillende maatregelen om het welzijn te bevorderen, maar dat neemt veel tijd in beslag, want volgens de analyse van Empreva is er niet alleen sprake van individuele feiten, maar een hele cultuur binnen het museum die moet veranderen. En dat vraagt tijd.”

De verhalen binnen het Museum Kunst en Geschiedenis doen denken aan die van het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten. Eind 2022 deden tientallen personeelsleden in een brief hun beklag over intimidatie en pesterijen door toenmalig museumdirecteur Michel Draguet. Verschillende medewerkers getuigden daarover anoniem in de media.

'We komen net uit de Pride-maand en ik zou mij op mijn werk moeten verstoppen? Ik voel me niet goed, maar ik weiger om te stoppen met werken. Ik wil niet toegeven aan homofobe bedreigingen'

Léo Juvier

Medewerker KMKG

Dat een museummedewerker nu openlijk zijn verhaal doet, is uitzonderlijk. Juvier doet het naar eigen zeggen omdat hij de wanhoop nabij is. "Ik weet niet wat ik anders moet doen. Ik heb de directie aangesproken, net als de staatssecretaris en Belspo, en morgen word ik op gesprek verwacht bij de politie. Maar ik heb sinds de bedreigingen nog geen daden gezien", zegt Juvier.

"Nooit in mijn leven had ik gedacht dat ik binnen een federale openbare dienst bespuwd zou worden. We komen net uit de Pride-maand en ik zou mij op mijn werk moeten verstoppen? Ik voel me niet goed, maar ik weiger om in een burn-out te vallen en om te stoppen met werken. Ik wil niet toegeven aan homofobe bedreigingen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni