Actie voor professor Djalali voor Iraanse ambassade

© JP / BRUZZ
| Tientallen actievoerders verzalen voor de Iraanse ambassade.

Een veertigtal mensen heeft zich verzameld voor de Iraanse ambassade. Ze vragen opheldering over de verdwijning van Ahmadreza Djalali. De Iraanse gastprof aan de VUB verdween vorige week maandag uit zijn cel in Teheran.

Ahmadreza Djalali werd vorige week maandag uit zijn cel gehaald en geblinddoekt overgebracht naar een onbekende locatie. Celgenoten dachten aanvankelijk dat hij was overgeplaatst naar een andere vleugel in de Evin-gevangenis in Teheran, maar na een kort telefonisch contact met zijn familie in Zweden bleek dat niet het geval te zijn. Waar hij wel was, kon de familie niet opmaken.

Amnesty International, die de actie organiseert, spreekt dan ook van een ‘gedwongen verdwijning’. "Dat is een vorm van ontvoering door de staat waarbij iemand wordt vastgehouden op een geheime locatie. Dat is op zich al een zeer zware mensenrechtenschending," zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International. Ze vreest bovendien dat Ahmadreza Djalali op de onbekende locatie opnieuw het slachtoffer zal worden van folteringen.

De actievoerders vragen om opheldering over zijn situatie. Ze dragen bordjes met ‘Where is Djalali?’ en scanderen ‘Save and free Djalali’. Ook bellen ze Ahmadreza Djalali’s echtgenote Vida Mehrannia om haar steun te betuigen.

Ahmadreza Djalali werd in april 2016 gearresteerd in Iran tijdens een werkreis. In oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld wegens spionage. De afgelopen jaren bracht hij door in zijn cel. Zijn gezondheid is er erg op achteruit gegaan, mede omdat hij een aantal keer in hongerstaking is gegaan. Op dit moment weegt hij slechts vijftig kilo.

Amnesty International zal voor en achter de schermen druk blijven zetten op de Belgische en internationale autoriteiten om Ahmadreza Djalali vrij te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?