VUB-gastprof verdwenen uit Iraanse cel

© Amnesty International Vlaanderen - Ann Franckx
| Ahmadreza Djalali zit al drie jaar onterecht in een Iraanse cel. Afgepeigerd, ziek en onnoemelijk vermagerd blijft hij zich sterk houden in zijn dodencel.

Ahmadreza Djalali werd weggehaald uit zijn cel door de autoriteiten en zijn familie weet niet waar hij zich momenteel bevindt. Amnesty International spreekt van een 'gedwongen verdwijning'.

De krant De Morgen bericht zaterdag over de vermissing na berichten van Vida Mehrannia, de vrouw van Djalali. De echtgenote vertelde aan de Vlaamse krant dat ze nog wel contact met Djalali had, maar dat ze niet weet waar hij momenteel is.

“Hij vertelde dat hij in een kamer is met cameratoezicht en dat hij niet weet waar hij zich bevindt. Daarna hebben we twee dagen niks meer van hem gehoord, pas gisteren heeft hij opnieuw gebeld."

Djalali was gastdocent aan de VUB, maar werd in 2016 opgepakt tijdens een academische conferentie in Iran. Sindsdien wordt hij er vastgehouden. Hij werd ter dood veroordeeld voor spionage. Dankzij internationaal protest, onder meer van 121 Nobelprijswinnaars, de Belgische bisschoppen en het Brussels parlement, voerde Iran die straf nog niet uit, maar de gezondheid van Djalali ging er sindsdien wel op achteruit.

Kans op foltering

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die al heel lang strijdt voor de vrijlating van Djalali, liet alvast aan De Morgen weten dat ze ongerust is over de situatie.

“Dit soort van gedwongen verdwijningen, waarbij niemand op de hoogte wordt gebracht, zijn een ernstige mensenrechtenschending op zich, maar vergroten bovendien het risico op foltering en andere mishandeling”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?