Alle metrotoegangen opnieuw open

© Bart Dewaele

Alle in- en uitgangen van de Brusselse metrostations zijn vanaf zaterdag opnieuw open. Dat liet vervoermaatschappij MIVB vrijdagavond weten. Na de aanslagen van 22 maart in de metro en op de luchthaven gingen heel wat toegangen dicht uit veiligheidsoverwegingen. Meer dan zeven weken later heropenen die dus.

"De MIVB kreeg zopas de toelating van de autoriteiten om de in- en uitgangen van de (pre)metrostations opnieuw open te stellen voor de reizigers", zegt de MIVB in een persbericht. Het leger en de politie blijven wel sterk aanwezig in de stations.

Heel wat metrotoegangen bleven immers afgesloten na de bomaanslag in metrostation Maalbeek op 22 maart. Het metronet werd toen ontruimd. De dagen erna werd het net stapsgewijs weer in gebruik genomen, al bleven heel wat toegangen afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Op 25 april ging metrostation Maalbeek als laatste weer open. Het is niet de MIVB die beslist over de sluiting, maar de veiligheidsdiensten.

Dat er maar een of twee toegangen waren zorgde in heel wat gevallen voor hinder voor de reizigers, maar vanaf zaterdag zal dat dus niet meer zo zijn.

Sluiting nog steeds mogelijk
De MIVB wijst erop dat de politie nog steeds kan beslissen om toegangen van metro- of premetrostations af te sluiten als dat nodig blijkt. "Dat is een maatregel die bijvoorbeeld genomen wordt in geval van een grote volkstoeloop en evenementen bovengronds", zegt de openbaarvervoermaatschappij.

Gisteren riep Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) nog op om alle ingangen weer te openen. De maatregel was niet logisch en zorgde voor frustratie, vond hij, aangezien er vaak toch geen veiligheidspersoneel aanwezig is in de stations. Hij vond het bovendien ook gevaarlijk in noodsituaties.

Metrostation Clemenceau blijft in het weekend overigens nog steeds deels gesloten. Dat komt niet door de terreurdreiging, wel door de te grote reizigersstromen. Daarnaast is dit weekend station Erasmus gesloten door werkzaamheden. Er rijdt een pendelbus tussen dat station en halte Eddy Merckx.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?