Alvast nieuw testcentrum aan Pachecolaan

NAC
© BRUZZ
16/09/2020
Ook in:
en nl

Maandag opent een nieuw covidtestcentrum aan de Pachecolaan in Brussel. Binnenkort zouden ook vier nieuwe testcentra verspreid over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten opengaan waar asymptomatische patiënten terecht kunnen voor een test op het coronavirus. “Maar daarover is het overleg nog volop bezig”, aldus crisismanager Inge Neven.

“De voorbije tijd zijn er enkele extra privétestlabo’s geopend en maandag opent ook nog een testcentrum aan de Pachecolaan”, zegt Brussels crisismanager Inge Neven, van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. “Dat is een verplaatsing van de urgentiepost van het Sint-Janziekenhuis, maar wordt nu ook uitgebreid om meer testen te kunnen organiseren. Over de vier andere bijkomende testcentra voor asymptomatische patiënten is nog niets beslist. Daarvoor is eerst het akkoord nodig van de betrokken ziekenhuizen en de betrokken gemeenten. Zowel van de gemeentes waar een testcentrum zou komen àls van de gemeenten waar er geen komt.”

“Met die bijkomende centra willen we een volgende stap zetten in de verhoging van de testcapaciteit. Bedoeling is ook om voorbereid te zijn op de winter. De testen van de asymptomatische mensen willen we echt buiten de ziekenhuizen organiseren, zodat zij ruimte vrij houden voor urgente opnames. Bedoeling is ook om voldoende flexibiliteit te creëren. De juiste locaties zullen pas meegedeeld worden zodra de beslissing gevallen is zodat het voor de burger duidelijk is waar ze terecht kunnen. Anders creëert het verwarring."

Ziekenhuizen

Volgens onze informatie is het idee om de vier centra te verspreiden over vier zones in Brussel en ze -vanwege administratieve en financiële overwegingen - telkens te koppelen aan een ziekenhuis. Bedoeling zou zijn dat twee centra te voet bereikbaar zijn en twee ook met de wagen. In het testdorp op Spoor Oost in Borgerhout kunnen mensen met de auto langsrijden om zich te laten testen.

Ziekenhuizen die genoemd worden zijn het Erasmusziekenhuis in Anderlecht, Saint-Luc in Sint-Pieters-Woluwe, het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel. Ook zou worden nagedacht over een vijfde piste. Het UZ Jette, waar al een drive-through testcentrum is voor de eigen patiënten, zou dat testcentrum kunnen uitbreiden naar asymptomatische patiënten. Wat locaties voor de testplaatsen betreft, zou onder meer gekeken worden naar de Heizel en een leegstaand gebouw in de buurt van het Zuidstation.

Met die nieuwe testcentra zou het aantal testen in Brussel in een eerste fase stijgen naar een gemiddelde van 5.000 per dag en later zelfs naar 9.000. “We hopen dat het overleg eind deze week of begin volgende week is afgerond”, aldus Neven nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , actua , corona , covidtest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni