Amerikanen willen AXA-gebouw slopen voor nieuwe ambassade

© BRUZZ

De Amerikaanse overheid wil het voormalige AXA-gebouw aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde, dat onlangs werd beschermd, afbreken om er een nieuw gebouw neer te poten. De Brusselse regering en de gemeente Watermaal-Bosvoorde zijn tegen die plannen. Een impasse dreigt.

Er zijn ingrijpende renovatiewerken nodig om het kantoorgebouw uit de jaren zestig te laten voldoen aan de strenge veiligheidsnormen voor Amerikaanse ambassades. Zo moeten bijvoorbeeld alle glaspartijen vervangen worden en moet de grote ondergrondse garage weg. Die kosten zijn het sop van de kool niet waard volgens de Amerikanen en die willen het gebouw slopen. Dat meldt de zakenkrant De Tijd. Probleem: het gebouw wordt beschermd. 

De VS willen nu de deal kelderen met de eigenaar, vastgoedgroep Cofinimmo, als ze het gebouw niet met de grond gelijk mogen halen. Vanaf augustus staat het gebouw al leeg, want dan verhuist de oude verhuurder verzekeraar AXA naar een gerenoveerd pand vlakbij het Koninklijk Paleis in het centrum van Brussel. 

De Watermaalse burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) is in ieder geval fel tegen de plannen van de Amerikanen en ook de Brusselse regering lijkt niet gewonnen voor een sloop, want eerder zette die regering al de procedure op om de gehele site te beschermen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?