Anabelle zit vast in het buitenland: 'België dwingt ons risico's te nemen'

© Anabelle Grau
| De Brusselse Anabelle Grau zit vast op Guatemala door het Coronavirus.

Het Coronavirus houdt nog altijd 27.000 landgenoten vast in het buitenland. Voor hen is Buitenlandse Zaken, naar eigen zeggen, op zoek naar een oplossing om hen zo snel mogelijk naar ons land terug te halen. De Brusselse Anabelle Grau (29) voelt zich in de steek gelaten.

Anabelle Grau zit met een groepje vrienden vast op het Guatemalteekse eiland Flores. Niet meteen een plezierige situatie omdat er vanaf 16 uur de avondklok geldt. Dus veel bewegingsruimte hebben ze niet in hun hostel.

Anabelle vult haar dagen dan ook met wat yoga, het nieuws volgen online en een oplossing zoeken om op eigen houtje naar ons land terug te keren want op onze Belgische overheidsdiensten moet ze niet rekenen, ondanks de verklaringen van de minister Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR).

Lees verder onder de foto

Hostel Flores
© Anabelle Grau
| Hostel in Flores, Guatemala

Hopeloos

“Wij zijn hopeloos want we hebben niet het gevoel dat België iets doet.” zegt ze aan de telefoon. “En dat terwijl andere landen juist wel in actie schieten om landgenoten weg te halen”. Anabelle verwijst daarmee naar enkele Nederlandse en Britse hotelgasten voor wie de respectievelijke ambassades wel een evacuatie hebben opgezet.

Met gehuurde minibusjes brengen zij gestrande landgenoten tot aan de Mexicaanse grens. Alle vluchten van en naar Guatemala zijn geannuleerd en dus moet iedereen het continent verlaten via Mexico. Dus ook Anabelle.

“Het enige wat de Belgische ambassade in Panama kan aanraden is om op eigen kracht naar Mexico te reizen en vandaar een vlucht naar Europa te nemen”. Maar dat is voor Anabelle een risicovolle oplossing. “Ik heb niet het gevoel dat ze het zelf weten wat er moet gebeuren” zegt ze over het ambassadepersoneel met wie ze in contact was.

In Mexico woedt het Coronavirus ook en de overheid daar heeft nog géén sanitaire maatregelen getroffen. Dus op eigen houtje door Mexico reizen is niet meteen aangeraden. “Ik heb het gevoel dat ze ons dwingen om risico’s te nemen”, zegt Anabelle.

Niet wachten op België

Intussen heeft Anabelle niet gewacht op een initiatief van ons land. Ze heeft zelf de Britse ambassade gecontacteerd. Ze is nu onderweg met een Brits busje naar Mexico. Uiteraard op eigen kosten. Via Buitenlandse Zaken vernam Anabelle dat landgenoten die vastzitten in contact worden gebracht met de ambassades van onze buurlanden om zo toch te kunnen profiteren van de repatriëringsinitiatieven van onze buurlanden.

Het vermoeden dat Anabelle al had, namelijk dat ons land zelf géén repatriëring zou organiseren, is dus uitgekomen. Anabelle betaalt haar evacuatie helemaal zelf. Wanneer ze in België zal aankomen weet ze zelf nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?